Ambasador SAD-a Nelson otkrio šta je rekao Dodiku zbog blokade institucija BiH

Radiosarajevo.ba
Ambasador SAD-a Nelson otkrio šta je rekao Dodiku zbog blokade institucija BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ambasador SAD u BiH Eric Nelson

Ima jako puno tema o kojima želim razgovarati, ali prije svega da kažem nešto o temi dana. Želim da nešto više kažem o onom što nas brine, a u vezi s prijetnjama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kazao je na početku našeg razgovora ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Razgovarao: Erdin Halimić

„Prijetnja da će se predstavnici RS povući iz odlučivanja u institucijama BiH je jako ozbiljna i mi pratimo razvoj situacije. Sinoć, zajedno sa svojim kolegama iz Europske unije, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, imao sam sastanak sa Dodikom. Htjeli smo da shvatimo o čemu govori i šta se dešava, jasno smo mu kazali da je iznad svega vladavina zakona. Ono na šta se moramo fokusirati jeste teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje. Dodik je govorio o osnovnim promjenama Ustava BiH. Svaki Ustav treba mijenjati kroz ustavne metode i ti važni razgovori se moraju voditi u Parlamentu i mi smo ga pozvali da izbjegava opstruktivne aktivnosti koje neće pomoći postizanje bilo kakvog dogovora“, istakao je Nelson.

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ambasador SAD u BiH Eric Nelson

Dodao je da svako pitanje ustavnih reformi podrazumijeva postojanje konsenzusa koji treba graditi na mnogim reformama u ovoj zemlji.

„Sve promjene koje se predlažu, na njima se može raditi u skladu s Ustavom. Ideja da postoji alternativni put napretka je pogrešna. Sad BiH ima priliku da napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO savez. U Zagrebu, u maju, lideri će biti pozvani na samit da razgovaraju o napretku BiH. Dakle, ovo nije vrijeme da se postavljaju ultimatumi i blokade“, maglasio je Nelson.

Kategoričan je da se svi nesporazumi u BiH moraju rješavati kroz parlamentarne procedure.

„Republika Srpska je sastavni dio Bosne i Hercegovine, njen uspjeh zavisi od uspjeha Bosne i Hercegovine. Državne institucije u BiH moraju funkcionisati i pružati usluge građanima, nije sporno da su mnogim institucijama u BiH potrebne reforme. To govore i građani kad stanu ispred konzulata neke države članice NATO ili EU u želji da napuste ovu zemlju. Neophodan je kompromis koji je ključan 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ali, ima mnogo toga čime treba biti zadovoljan, institucije su izgrađene i nije vrijeme da se te institucije uništavaju. Ova zemlja ima svoj Ustav i on se može prilagoditi“, kazao je ambasador Nelson za Radiosarajevo.ba.

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ambasador SAD u BiH Eric Nelson

Odgovarajući na pitanje u vezi utjecaja Rusije u BiH, Nelson kaže da SAD vide ruski utjecaj u BiH.

„Pratimo ga i vidimo da ne promovira stabilnost i ne podržava napredak BiH na euroatlanskom putu. Rusija nije zainteresirana za napredak BiH i njeno približavanje euroatlanskoj zajednici, a to je želja većine građana. To možemo vidjeti i po tome gdje se građani BiH iseljavaju. Dakle, pažljivo to posmatramo, jer naš interes je da pomognemo BiH da ostvari svoje ciljeve, dugoročni mir i prosperitet  kao jako dobro integrisana zemlja euroatlanske zajednice“, pojasnio je Nelson.

U tom kontekstu, ambasador Nelson je govorio i o aktivaciji Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO savezu.

„BiH je zatražila ulazak u MAP još 2010. godine. Taj MAP status se nije promijenio, predaja Programa reformi ne mijenja status BiH, ali proširuje partnerstvo u novo poglavlje u kojem BiH jasno naglašava koje su to reforme koje želi provesti, naročito u vezi sa sektorom odbrane. To je važan korak naprijed u tom partnerstvu između BiH i NATO i važna prilika za NATO da pomogne BiH. Programom reformi je potvrđeno da ne postoji konsenzus po pitanju članstva BiH u NATO-u i NATO to poštuje, čuo je tu poruku. BiH je predala Program reformi i rekla kako želi da izgleda partnerstvo. Za članstvo bi trebala posebna odluka svih članica NATO saveza, ali i konsenzus u Predsjedništvu BiH. Također i povlačenje iz MAP-a zahtijevalo bi jedinstvenu odluku Predsjedništva BiH“, naglasio je Nelson.

Na naše pitanje o izmjenama Izbornog zakona u BiH, Nelson je kazao da je vizija SAD da te promjene moraju biti donesene konsenzusom.

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ambasador SAD u BiH Eric Nelson

„Reforme izbornog zakonodavstva moraju biti u skladu s presudama europskih sudova. Bilo koja reforma treba BiH da približi standardima EU“, kratko je odgovorio Nelson.

Ipak, govoreći o održavanju izbora u Mostaru, Nelson je istakao da je slučaj Mostara ogromna povreda demokratije.

„Ovo je problem koji bi se mogao riješiti političkim pregovorima, a nije riješen. Početkom prošle godine sjeli smo sa gospodinom Čovićem i Izetbegovićem i pozvali ih da postignu dogovor. To se mora riješiti zakonom, ukoliko se to ne desi to bi bio neuspjeh političkih lidera. Na kraju krajeva, to ne bi bio neuspjeh demokratije jer je sud donio odluku da će se izbori održati i ako zakonodavci ne odluče kako, onda će to uraditi sud i međunarodna zajednica će biti tu da podrži te izbore i osigura da oni budu slobodni i pravični. Radujemo se da vidimo građane Mostara da ponovo glasaju i da se čuje njihov glas“, poručio je Nelson.

Odgovarajući na pitanje portala Radiosarajevo.ba o reformi prasvosuđa u BiH i ulozi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Nelson ističe da je BiH potrebno mnogo reformi.

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ambasador SAD u BiH Eric Nelson

„Vladavina zakona je ključna, fundamentalna. Kad pročitate mišljenje EU o spremnosti zemlje o procesu pristupanja, uglavnom se govori o vladavini zakona. Dakle, to su jako teške reforme jer je konsenzus o toj vrsti reformi najslabiji u BiH, ali, bez obzira na to, one su važne i mi stalno razgovaramo s partnerima iz EU o tome kako pomoći da se izgradi konsenzus. U pravosuđu se moraju popraviti stvari. Postoji širok konsenzus kad je riječ o socio-ekonomskim reformama i u razgovorima s ministrima u Vijeću ministara BiH ja sam bio ohrabren, jer oni su zainteresirani da provedu neke reforme kako bi se unaprijedila klima za poslovanje i kako bi se postigla harmonizacija tržišta, pomoglo stvaranje više prilika za Bosance i Hercegovce. Nažalost, RS sad govori o blokadama i to je prijetnja za napredak i prijetnja za provedbu reformi“, istakao je Nelson.

Dodao je da je vrlo lako znati u ovoj zemlji oko čega se političari ne slažu, „i onda se ne slažemo ni oko čega jer se ne možemo dogovoriti o svemu“.

„Postoje stvari oko kojih se može postići dogovor ili stvari oko kojih se mogu dogovoriti građani. Ultimatumi i blokade neće osigurati napredak BiH, a ova zemlja može napredovati, spremna je za napredak i lideri moraju iskoristiti prilike“, zaključio je Nelson odgovarajući na pitanje portala Radiosarajevo.ba.

Izbor partnera SAD-a među političkim strankama u BiH

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, odgovarajući na pitanje o greškama u izboru stranaka partnera u BiH, konkretno misleći na Demokratsku frontu, kaže da SAD ne bira i ne favorizuje političke stranke ili koalicije. 

"Mi podržavamo lidere i koalicije za koje smatramo da rade i idu ka ciljevima koje mi podržavamo. A, ciljevi su napredak ove zemlje, postizanje reformi, jačanje vladavine zakona, stabilizacija mira i sigurnosti, veći prosperitet. Da vlast, posebno na nivou države, bude funkcionalna, to su lideri i stranke koje podržavamo. Međutim, ta konstelacija se mijenja i uvijek apelujemo na sve stranke da budu konstruktivne i mi ćemo učiniti sve što mi možemo da podržimo njihove konstruktivne aktivnosti ka postizanju napretka u zemlji", naglasio je Nelson. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije