Naučnik koji je promijenio svijet: Na današnji dan preminuo je Nikola Tesla

Radiosarajevo.ba
Naučnik koji je promijenio svijet: Na današnji dan preminuo je Nikola Tesla
Foto: Wikipedia / Nikola Tesla

Nikola Tesla, veliki naučnik sa naših prostora, čije su inovacije okretnog magnetnog polja i višefaznog sistema naizmjenične struje preobratile svijet, rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici.

Umro je na današnji dan, 7. januara 1943. godine u New Yorku.

Školovanje je započeo u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću i Karlovcu, studirao je u Grazu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Premda su njegovi roditelji željeli da postane svećenik, Tesla se tome usprotivio i otišao na studij tehničkih nauka u Grazu. Prije 1884. godine, kada je otišao u SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strassbourgu i Parizu.

Evropu je napustio u nadi da će mu u New Yorku tada čuveni pronalazač i industrijalac Thomas Alva Edison, za čiju firmu je radio još u Parizu, pomoći da realizuje svoje tehničke inovacije. Ipak, u Edisonovoj firmi je ostao manje od godinu dana i već 1885. osnovao je u New Yorku vlastitu kompaniju Tesla, te započeo izradu prvih modela predviđenih za korištenje naizmjenične struje, što je bila inovacija koja je promijenila svijet. Edison je, inače, bio veliki protivnik Teslinog izuma.

U Colorado Springsu, gdje je boravio od maja 1899. do rane 1900., došao je do jednog od svojih najvećih otkrića - stacionarnih valova, čime je dokazao da Zemlja može poslužiti kao vodič.

Iako mu je bio potreban novac 1912. je odbio primiti Nobelovu nagradu iz fizike jer je tvrdio da Thomas Alva Edison, s kojim je trebao podijeliti nagradu, nije pravi naučnik.

Tesla je za sebe tvrdio da nije izumitelj već "otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas".

Genijalni inovator i potpuni usamljenik, Nikola Tesla je umro u jeku Drugog svjetskog rata u New Yorku, 7. januara 1943. godine. Urna s njegovim pepelom prenesena je kasnije u Beograd i danas se čuva se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Zaostavština Nikole Tesle stigla je u Beograd na osnovu odluke američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog nasljednika proglašen njegov nećak Sava Kosanović. Kosanović je dokumentaciju i lične Tesline predmete prenio u Beograd 1951., čime je osnovan Teslin muzej u Beogradu.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESCO-a Pamćenje svijeta.

U gradu Philadelphia u američkoj državi Pennsylvaniji, Teslin rođendan se proslavlja kao zvanični gradski praznik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije