Nakon navoda o seksualnom zlostavljanju na ASU: Žbanić poslala poruku

5
Radiosarajevo.ba
Nakon navoda o seksualnom zlostavljanju na ASU: Žbanić poslala poruku
Foto: Imrana Kapetanović / Jasmila Žbanić

Nakon što je Milena Radulović, srbijanska glumica progovorila o tome kako ju je silovao vlasnik škole glume Miroslav Mika Aleksić, na Facebooku je napravljena stranica pod nazivom Nisam tražila, na kojoj su objavljeni i anonimni iskazi seksualnog uznemiravanja, odnosno zlostavljanja na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu

Tim povodom oglasila se bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić. Njenu objavu na Faceboooku prenosimo u cjelosti: 

Danas su na grupi "Nisam tražila" objavljeni anonimni iskazi seksualnog uznemiravanja/zlostavljanja na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Kolegice glumice i studentice, ako odlučite da se suprotstavite predatorima idite isključivo pravnim putem ka nadležnom tužilaštvu podnoseći kaznenu prijavu protiv počinitelja. Prije toga molim vas da se posavjetujete sa pravnicima.

Seksualno uznemiravanje / napastovanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja. Ključni element je moć, odnosno provodi ga osoba koja je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi (npr. šef nad podređenom/im, profesor ili asistent nad studentom/icom). U takvom postupku budete svjesne činjenice da morate svjedočiti. Taj postupak je tajan. Ukoliko vam je potrebno mogu vam osigurati pravnu pomoć ako se odlučite na ovaj važan čin.

Najbolje bi bilo da se organizirate u što većem broju. Ne obraćajte se medijima jer na taj način od predatora se pravi žrtva. Kolege i kolegice novinar-ke molim za razumijevanje i strpljenje - ako postupci budu pokrenuti molim vas sačekajte presude - žene treba zaštiti i niko nevin ne treba da strada.

Razgovarala sam sa dekanom Akademije Srđanom Vuletićem, profesoricama i profesorima ASU od kojih imate punu podršku. Već ovakvim načinom organizovanja uspjele ste pokrenuti važan proces - ne samo u našoj profesiji nego u cijelom društvu gdje se dešavaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena. Hvala vam! #nisiSama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije