Nada Čučnik Majcen: U Sarajevu Slovenka, u Sloveniji Bosanka

Radiosarajevo.ba
Nada Čučnik Majcen: U Sarajevu Slovenka, u Sloveniji Bosanka
Foto: Delo.si / Nada Čučnik Majcen: U Sarajevu Slovenka, u Sloveniji Bosanka

Ljubljanski dnevnik Delo donosi intervju sa zanimljivom gospođom čija životna priča obuhvata tri društvena uređenja i dva rata.

Osamdesetdvogodišnja Nada Čučnik Majcen je ugledna bibliotekarka i konzervatorica koja je mirovinu dočekala kao direktorica Centralne tehničke knjižnice u Ljubljani.

Ova rođena Sarajka, inženjerka hemije, nakon studija u Sloveniji odlučila je tamo ostati. Kaže da je za Sarajevo vežu samo najljepše uspomene:

“Rodila sam se u Sarajevu, tamo su se upoznali moji roditelji koji su oboje takođe Slovenci. Otac, Viktor Čučnik, po zanimanju je bio mašinski tehničar, iz Krškog, a mama Suzana Kogej je bila iz okolice Kamnika. Imala sam samo tri godine, a moj brat Boris dvije, kada je mama umrla. Tata se potom oženio sa Jelenom koja je bila iz Vojvodine.

Nada Čučnik Majcen: U Sarajevu Slovenka, u Sloveniji Bosanka - undefined

Foto: Delo.si: Nada Čučnik Majcen: U Sarajevu Slovenka, u Sloveniji Bosanka

Rodila nam je polubrata Mladena i bila je krasna žena koju sam smatrala pravom mamom. Sarajevo je bilo u vrijeme moje mladosti bilo prekrasno. Nikome nisu smetale nacionalne i vjerske razlike. Imali smo lijepu kuću i sa svima smo se dobro razumjeli” prisjeća se gospođa Nada.

Govori kako se u to vrijeme u Sarajevu bavila raznim sportovima, svirala klavir i harmoniku.

“Nakon gimnazije sam pod utjecajem mame Jelene željela studirati hemiju u Beogradu, ali me je otac ubijedio da odem u Ljubljanu. Obećao mi je da ću se nakon godinu dana moći vratiti, ukoliko mi se ne bude svidjelo", priča Nada.

Prisjeća se kako se na početku svog boravka u djedovom stanu u Ljubljani doslovno smrzavala:

“Bilo je to 1955. i u djedovom stanu se grijalo samo u kuhinji. U Bosni, a pogotovo u Srbiji, grijalo se po cijelom stanu. A i moj prvi izlet na Bled je bio razočarenje jer su nam u hotelu servirali tortu koja je bila stara. Mislila sam, šta uopće radim u Sloveniji.

Još nešto mi je smetalo - cijeli život su me u Sarajevu i Bosni smatrali Slovenkom, a u Sloveniji sam za sve bila Bosanka, bez obzira što dam govorila jezik i oboje roditelja su mi bili Slovenci. Tako je bilo sve dok nisam naučila govoriti bez naglaska", dodaje Nada.

Ova ugledna inženjerka hemije prisjeća se kako je nakon osamostaljenja Slovenije umalo izgubila državljanstvo jer joj je mjesto rođenja bilo u Sarajevu. Tih devedesetih godina morala je donijeti mnogo dokumenata koji bi potvrdili da ima pravo na državljanstvo svojih roditelja.

Nakon uspješne akademske karijere i podizanja troje djece, u mirovini se strastveno  bavi hobijima. Fotografija je njena velika ljubav, a u devetoj deceniji i dalje redovno planinari.

Nedavno je objavila knjigu recepata “Omina kuharica” (Bakina kuharica).

Nada Čučnik Majcen: U Sarajevu Slovenka, u Sloveniji Bosanka - undefined

Foto: Delo.si: Nada Čučnik Majcen: U Sarajevu Slovenka, u Sloveniji Bosanka

“S obzirom na to da sam porijeklom iz Sarajeva, odgajala me pomajka Srpkinja i baka iz Dolenjske u Sloveniji, moja kuhinja je mješavina recepata iz različitih podneblja. Nedavno sam dobila priznanje koje mi mnogo znači - moja najstarija unuka Katja je kolegama na poslu ispekla pitu gužvari iz moje kuharice”, kaže Nada.

Ova vitalna gospođa i dalje se s vremena na vrijeme bavi svojom užom specijalnošću, a to je konzervatorstvo.

Knjige, kaže, voli ne samo kao bibliotekarka i konzervazorica, već i kao čitateljica. Najviše voli čitati krimi romane, kaže.

Iako za nju kažu da je pionirka digitalizacije knjižne građe u Sloveniji, priznaje da je privatno i dalje vjerna papirnim izdanjima i ne može se naviknuti na elektronske knjige.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije