Na vijest o smrti Saje Ćorić: Heroina koja se za istinu borila do posljednjeg daha

Radiosarajevo.ba
Na vijest o smrti Saje Ćorić: Heroina koja se za istinu borila do posljednjeg daha
Foto: Arhiv / Saja Ćorić

Predsjednica Udruženja „Sumeja Gerc“ iz Mostara Saja Ćorić umrla je danas u 63. godini života.

Dženaza–namaz ove nadasve veoma hrabre žene bit će klanjana sutra na haremu Humi kod Mostara, gdje će biti obavljen i ukop.

Piše: Faruk Vele 

Nije posustajala

Saja Ćorić bila je žrtva višemjesečnih mučenja u logoru Vojno kod Mostara, jednom od najzloglasnijih u sistemu tzv. Herceg-Bosne, ali i najmanje poznatih. Do posljednjeg daha se borila za istinu, čak i onda kada je bila svjesna da pravda neće biti potpuna.

Saja Ćorić  - undefined

Foto: Arhiv: Saja Ćorić

Udruženje na čijem čelu je bila brinulo se o žrtvama silovanja i ostalih oblika ratnih zlostavljanja žena. Bila je jedan od ključnih svjedoka Tužilaštva BiH za neopisive zločine počinjene u Vojnom kod Mostara, ali i na drugim domaćim i međunarodnim sudovima. 

Kako je Hrvatska oslobodila šefa logora u kojem su zakopavali žive i mučili djecu?

Svjedočila je, kako je zabilježeno i u knjizi Svjedoci zla, da je kroz logor Vojno prošlo kroz 800 osoba. Od tog broja, njih između 15 i 30 je u spomenutom logoru izgubilo svoje živote. Ovaj logor je bio specifičan jer je u njemu bilo zatočeno, i na razne načine mučeno, oko 80-ero žena i djece.

Veliku ulogu u činjenu zlodjela uzeli su stražari logora Vojno. Pravosnažnom presudom Suda BiH osuđeni su spomenuti Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević. Proglašeni su krivima za progon, ubistva, zatvaranja, silovanja, mučenja i druga nečovječna djela počinjena nad Bošnjacima u logoru Vojno, te su osuđeni na ukupno 69 godina zatvora.

Radić je pravosnažnom presudom osuđen na 21, Šunjić na 16, Vračević na 12 godina, Brekalo, koji je inače bio porijeklom Bošnjak i do rata se zvao Emir, na 20 zatvora!

Mario Mihalj, za kojeg se smatra da je poginuo, Ivek Kolobara, Jure Kordić, Nedžad Čorić, Amel Hadžiosmanović i Nedžad Tinjak, sve bojovnici HVO-a, su u optužnici protiv „Radića i ostalih“ spominjani kao izvršioci pojedinih zločina u logoru Vojno.

Logor Vojno kod Mostara - undefinedFoto: F. Vele: Logor Vojno kod Mostara

Mihalj je, po svjedocima, bio upravnik, a Šunjić zamjenik upravnika logora, dok je Marko Radić, zapravo, spominjan „kao glavni“. Prema iskazu jedne svjedokinje, u sobi u kojoj je boravila 109 dana bilo je zatočeno 15 djece i 21 žena, koje su svakodnevno odvođene na silovanje.

Najmlađe dijete zatočeno u logoru  imalo je samo osam mjeseci, a najstarija žena oko 85 godina!

Ratni zločinac Marko Maka Radić pušten na slobodu!

"Zločini u logoru Vojno su bili toliko monstruozni da su čak i živi ljudi zakopavani, a na desetine žena je seksualno zlostavljano u Vojnom", kazivala je Saja Ćorić koja je i sama svjedočila u postupku protiv zločinaca u slučaju "Radić i ostali".

U septembru 2015. godine u Potocima kod Mostara je zapaljen automobil Saje Ćorić.

Za Saju je veliki udarac bila činjenica da je, uprkos pravosnažnoj presudi, osuđeni ratni zločonac Marko Maka Radić pušten na slobodu u decembru prošle godine, te da danas slobodno živi u Hrvatskoj.

Radić je, podsjetimo, nakon dugotrajnog i veoma temeljitog postupka 2011. godine u BiH pravosnažno osuđen na 21. godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru Vojno kod Mostara, te je iz zatvora trebao izaći tek 2027. godine.

Svjedočila o istini

Pušten je čak osam godina ranije. Radić za svoju slobodu ima zahvaliti ministru pravde BiH Josipu Grubeši, zvaničniku HDZ-a BiH. On je Radićev transfer u Hrvatsku odobrio  8. oktobra 2018. godine. Nakon odluke Županijskog suda Zagreb kazna je sa 21 smanjena na 12 i po godina zatvora, te je Radić nakon samo dva mjeseca u zatvoru u Hrvatskoj postao potpuno slobodan čovjek!

Umjesto da odgovara pred javnošću i žrtvama, Grubeša je još i nagrađen za ovu 'operaciju'. Novim mandatom na čelu Ministarstva pravde BiH! Toliko o pravdi u BiH!

Niko od probosanskih političkih faktora se nije usprotivio tome.

"Sa žaljenjem sam primila vijest o tvojoj preranoj smrti. Jaka bolest zaustavi tvoje dugogodišnje aktivisti u borbi za istinom i osudom strašnog zločina nad ženama, djevojkama, djeci, Bošnjacima. Borila si se za svoj Mostara i Bosnu i Hercegovinu. Dok su mnogi uživali slobodu i smiraj života, ti si svjedočila o istini po svim domaćim i međunarodnim sudovima, zbog čega si bila i predmetom napada i zastrašivanja od strane počinilaca zločina. Molim dragog Allaha da ti podari Džennet i dženetske ljepote", napisala je na društvenim mrežama Azra Penava, predstavnica porodica ubijenih i nestalih iz "Vranice" u Mostaru.

Zahvaljujući Saji istina, ma koliko se neki trudili, nije i neće biti izbrisana. Neka je vječni rahmet njezinoj plemenitoj duši.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije