Na današnji dan je preminuo Adem Ćejvan, banjalučki glumac

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan je preminuo Adem Ćejvan, banjalučki glumac
Facebook / Adem Čejvan  je bio poznati bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac

Na današnji dan, 5. novembra 1989. godine, prije 29 godina preminuo je Adem Ćejvan bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac.

Ostvario je velik broj pozorišnih i filmskih uloga, bio je ljudska, glumačka veličina s prostora bivše Jugoslavije i nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Igrao je u brojnim pozorištima, u Banjoj Luci, Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i svuda je bio domaći, svi su ga voljeli, jer je od sebe davao ono najvrijednije. Studirao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

U čast ovog glumca 2016. godine objavljena je i monografija "Adem Čejvan",  značajno djelo Slavka Podgoreleca, kojeg će publika upamtiti kao hroničara Banje Luke. U monografiji autor je sabrao sjećanja na veliko ime jugoslovenskog glumišta Adema Ćejvana. Autorovo profesionalno i privatno druženje s umjetnikom dalo je specifičan pečat ovoj knjizi.

Adem Ćejvan je bio osnivač susreta za glumce koji su se održavali u Banja Luci, a trajali su od 1981. do 1987. godine pod nazivom "Susreti za glumce u maju".

Adem Ćevjan, bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac, rođen je 2. marta 1927. godine u Banja Luci.

Ostvario je velik broj pozorišnih i filmskih uloga Lisice, Krste Papića (1969), Seljačka buna (1573), Vatroslava Mimice (1975), Ovčar, Bakira Tanovića (1971) i Polenov prah, Nikole Stojanovića (1974). Kao pozorišni glumac radio je u Banja Luci, Beogradu, Zagrebu i Sarajevu.

U TV-dramama se pojavljuje od 1956. godine donoseći sjajne role markantnih likova u ostvarenjima "Nepokoreni grad", "Odbornici", "Frontaš", "Pucanj u šljiviku", "Putovi i stranputice".

Umro je 5. novembra 1989. godine, u Ljubljani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije