Mustafa Smajlović se radovao svakoj novoj knjizi kao da je njegova

B. R.
Mustafa Smajlović se radovao svakoj novoj knjizi kao da je njegova
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Komemoracija Mustafi Smajloviću

Svakoj novoj knjizi se Mustafa Smajlović radovao kao da je njegova - ovim riječima je bosanskohercegovačkog književnika, kritičara, publicistu i novinara opisao njegov prijatelj Esed Muračević.

Na lik i djelo Smajlovića koji je preminuo u Sarajevu 22. maja je danas podsjećeno na komemoraciji održanoj u prostorijama Preporoda.

Preminuo istaknuti bh. novinar i književnik Mustafa Smajlović

Predsjednik Preporoda prof. dr. Sanjin Kordić i Muračević su posebno naglasili jednu stvar po kojoj će se sjećati Muračevića, a to je da je uvijek podsticao druge da se bave književnošću.

"Bio je jedna od značajnih pojava, prije svega našeg književnog života... Mustafa Smajlović je bio u književnosti prisutan na jedan vrlo poseban način. U književnosti se pojavio jako davno, krajem 60-ih i početkom 70-ih godina kao pjesnik. U našem književnom životu je bio prisutan kao neko ko je poticao književni rad drugih. Učestvovao je u formiranju i afirmiranju nekih novih književnih imena i ličnosti. U tome je bio nesebično predan i posvećen u posljednjih desetak godina. Pamtit ćemo ga kao važnu ličnost našeg književnog života - kao pisca i autora koji je književnosti učestvovao vlastitim djelom i poticanjem drugih da zakorače u književnost", rekao je Kordić.

Muračević je naveo da će se jedna od nagrada nazvati po ovom književniku.

"Uvijek je zračio optimizmom, pružao savjete, pisao recenzije, podsticao sve nas da stvaramo i objavljujemo knjige. Pamtimo njegova zajednička radovanja na promocijama. Svakoj našoj novoj knjizi se on radovao kao da je njegova. Jedan je od ljudi koji su najnagrađivaniji na književnim konkursima. To je najbolja potvrda onoga što je radio. Na svim tim konkursima učestvovao je anonimno. Ostavio je iza sebe velika djela. Vjerujem da će njegovi prijatelji i generacije znati da baštine njegovo djelo. Najvjerovatnije će se neka od nagrada zvati njegovim imenom", poručio je.

Mustafa Smajlović je rođen 1953. godine u Lascima kod Višegrada.

Bio je saradnik bosanskohercegovačkih listova i časopisa među kojima su Večernje novine, Jutarnje novine, Bosanskohercegovački dnevnik, Avazov magazin i drugih.

Autor je devet zbirki pripovijedaka, te urednik i recenzent više stotina zbirki poezije, publikacija i djela iz oblasti dokumentaristike.

Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Udruženja bosanskih umjetnika i nekadašnjeg Saveza novinara Bosne i Hercegovine.

U 14 sati će danas biti sahranjen na sarajevskom Gradskom groblju Vlakovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije