Mostarci u šoku: Zdravko Grebo je volio FK Velež kao člana svoje porodice

Radiosarajevo.ba
Mostarci u šoku: Zdravko Grebo je volio FK Velež kao člana svoje porodice
Foto: FK Velež / Zdravko Grebo

Vijest o smrti profesora Zdravka Grebe, odjeknula je bolno u njegovom rodnom Mostaru.

Piše: Faruk Vele

Mnogi s kojima smo podijelili ovu tužnu vijest su u šoku. S ponosom ističu da je on jedan od njih, prije svega Mostarac, a posebno njegovu ljubav prema voljenom Fudbalskom klubu Velež, ljubav koju nigdje nije krio, po cijenu da bude fizički napadnut.

Preminuo profesor Zdravko Grebo

Govorio je da Velež nije bošnjački, već radnički i građanski klub, promovirao je vrijednosti tog kluba slavne tradicije i ideje slobode. Do posljednjeg dana je bio uz svoj klub, a u februaru 2017. godine je govorio u prepunom Narodnom pozorištu Mostar na tribini Udruženja građana „Mostarski Rođeni“, i to na temu „Velež – ideja, pokret, klub“.

Divno bi bilo kada bi neka Veležova manifestacija ili turnir nosili Grebino ime.

„Zdravko Grebo je svake godine dolazio u Mostar i potvrđivao svoje članstvo u Veležu! Jednom mi je rekao: Ne volim parole, Amere, ali volim samo onu parolu 'Jebo ligu bez Veleža'. Volio je Veleža kao člana porodice“, kaže nam Amer Bahtijar, urednik portala Tačno.net, koji je 2014. godine izdao knjigu Rođeni za vječnost s tekstovima uglednih autora.

Legenda Veleža Avdo Kalajdžić, kaže za Radiosarajevo.ba da je s nevjericom primio vijest o smrti „našeg dragog Mostarca, a prije svega velikog čovjeka“.

„Bio je čovjek širokih shvatanja, ideja zajedništva i borio se da te ideje prenese svojim studentima, ali i ostalim građanima BiH. Volio je svoj Mostar, Velež i uvjek je isticao da je Veležovac i Mostarac. Sjećam se njegovih riječi - 'Fudbal je dio igre, a Velež je više od fudbala'. Kada ode veliki čovjek teško je u ovim momentima opisati svu njegovu veličinu i ljudskost. Ali jedno je sigurno, da smo svi izgubili velikog čovjeka. Posebno mi Mostarci i Veležovci“, govori nam Kajadžić.

Enes Vukotić, živa enciklopedija „Rođenih“, nekadašnji član Uprave i šef računovodstva mostarskog tima, te vrhunski poznavatelj nogometa, veli nam da je u šoku i da ne može da vjeruje da našeg Grebe više nema. Potvrdio nam je da je prof. Zdravko bio redovan član FK „Velež“.

„Svaki put kada bi dolazio u Mostar, pored članarine kupovao je i opremu. A, jednom prilkom hvalio se da je Veležovac u Širokom Brijegu čak, te je doživio veliku neprijatnost. Igrala se, naime, finalna utakmica u Širokom, i to Široki-Željo. Domaći navijači misleći da je navijač Želje verbalno su ga napadali, a on je s ponosom kazao da nije navijač Želje, nego Veleža! I tek tad je bio fizički napadnut i dobro izudaran. Znao je on čemu se izlaže, ali on je bio hrabar čovjek i veliki Veležovac“, sjeća se Vukotić.

Sead Đulić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a i istaknuti kulturni i društveni pregalac u Mostaru ističe u razgovoru za naš portal da odlazak Zdravka Grebe sa životne scene predstavlja „gubitak koji ce osjećati i generacije koje tek dolaze“. Grebo je i sam bio veliki antifašista, kao i članovi njegove porodice.

„Profesor Grebo bio je gromada od čovjeka koja je baklju slobode misli izdizala visoko iznad svih nas. Uvijek svoj, uvijek ispred vremena, uvijek uz narod i uvijek uz Mostar i "Velež". Kad odlaze ovakvi ljudi čovjek je neumitno zapitan: Kako ostati?“, zaključio je Đulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije