Mlada Cazinjanka ruši predrasude: Jedina automehaničarka u belgijskom gradu

S. H.
Mlada Cazinjanka ruši predrasude: Jedina automehaničarka u belgijskom gradu
Privatni album / Anela-Dženana Merdanović
Cazinjanka Anela-Dženana Merdanović jedina je automehaničarka u historiji belgijskog gradića Eupena.

U Belgiju se iz Cazina doselila davne 2004. godine sa svojom porodicom. Trenutno radi u automehaničarskoj radionici koja je specijalizirana za automobile američke proizvodnje i BMW, te nastavlja školovanje za višeg automehaničara na Elektromehanici, smjer Elektrotehnika, provodeći jednom sedmično pola dana u školi. I u školi je jedina djevojka zainteresirana za ovaj zanat.

Za automobile je zainteresirana još od malih nogu.

"Po završetku srednje škole počela sam se baviti poslom automehaničarke. Želja se javila još u ranom djetinjstvu kada me je stric prvi put provozao na motoru. Taj doživljaj je bio fantastičan i od tada se javila ljubav prema motorima i ostalim dijelovima automobila", ispričala je za Radiosarajevo.ba ova mlada Cazinjanka.

Anela-Dženana Merdanović - undefined

Privatni album

Iako je na našem području još uvijek neuobičajno da se žene bave "muškim poslom", Anela-Dženana kaže da na svu sreću živi u gradu u kojem se ne prave nikakve razlike što je dodatno motivira u ostvarenju sna. 

"San još uvijek nisam ostvarila, ali sam na putu ka ostvarenju svog cilja", rekla nam je Anela-Dženana.

Belgijanci se, kaže, iznenade kada je vide u automehaničarskoj radnji, ali se brzo priviknu i prihvate je kao i sve ostale članove tima.

"Svaki posao je za oba spola samo ukoliko to zaista neko želi i voli pa tako i ovaj moj, samo što nije uobičajen. A predrasuda ima svugdje, ali lako se ljudi razuvjere", smatra ova mlada Cazinjanka.

Da je upravu govori i činjenica da sve veći broj žena odlučuje da se školuje i bavi tim tzv. muškim poslovima.

Uskoro će ovoj mladoj Cazinjanki biti uručena nagrada za maturski rad na državnom nivou.

"Osvojila sam nagradu za završni rad na državnom nivou koja će mi biti uručena početkom ovog mjeseca. Po završetku škole za maturski rad uzela sam temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri reguliranju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te reguliranje toplote, zatim paljenje muzike itd", objasnila nam je Anela-Dženana.

Anela-Dženana Merdanović - undefined
Nakon uspješno položenih završnih ispita u školi, Anela-Dženana je saznala ovu radosnu vijest - upravo njen rad je osvojio prvo mjesto u Belgiji.
 
Nagradu i čestitku uručit će joj bivša belgijska kraljica Paola Ruffo di Calabria. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije