Ministar odbrane BiH Podžić za Radiosarajevo.ba: NATO za BiH nema alternativu

Radiosarajevo.ba
Ministar odbrane BiH Podžić za Radiosarajevo.ba: NATO za BiH nema alternativu
Foto: Vijeće ministara BiH / Sifet Podžić

Nakon što smo više od godinu zbog krize vlasti čekali formiranje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministri su zauzeli svoja mjesta. Poziciju ministra odbrane BiH u novom sazivu obnaša Sifet Podžić (Demokratska fronta).

Razgovarao: Erdin Halimić

Ovu priliku iskoristili smo da razgovaramo s ministrom Podžićem, koji je u intervju za portal Radiosarajevo.ba otkrio da li je BiH u MAP-u, šta piše u famoznom Programu reformi koji je BiH poslala u šjedište NATO-a...

Govoreći o prioritetima svog djelovanja na poziciji ministra odbrane BiH, Podžić kaže da je u vrhu njegovih prioriteta zalaganje za povećanje budžeta za odbranu, kako bi implementacijom strateškog dokumenta “Pregled odbrane”, pokrenuli proces modernizacije, odnosno poboljšanje operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH, ali i finansijko-materijalnog statusa pripadnika OS BiH i zaposlenih u MO BiH.

“Takođe, prioritet će biti i izrada funkcionalnije strukture i formacije u MO i OS BiH. S obzirom na to da se Prijedlog izmjene Zakona o plaćama nalazi u parlamentarnoj proceduri, a koji se odnosi na povećanje primanja vojnika i podoficira OS BiH, to ću poduzeti sve što je u mojoj mogućnosti na njegovom usvajanju. Očekujem od novog saziva Vijeća ministara da što brže stvori pretpostavke za povoljnije uslove života, sa ciljem zadržavanja mladih u BiH. Zajedno sa svojim zamjenicima pokušat ću iznaći i racionalna rješenja kako bi napravili uštede na unutrašnjem planu i taj novac preusmjerili na modernizaciju Oružanih snaga BiH”, poručio je Podžić.

Sifet Podžić - undefined

Foto: BHRT: Sifet Podžić

Na naše pitanje o osnovnim problemima sa kojima se susreće Ministasrtvo, ali i Oružane snage, Podžić kaže da se naša država i cijelo društvo suočavaju s problemom odlaska mladih kadrova, a nizak budžet za odbranu posebno se odražavaju i na plaće pripadnika OS BiH, te negativno utiču na popularnost vojnog poziva u nas.

“Trenutni nivo finansiranja nije zadovoljavajući, s obzirom na to da smo trenutno ispod jedan posto BDP-a po izdvajanju za odbranu. To onemogućava značajnija ulaganja u opremanje i modernizaciju sredstava, opreme i infrastrukture MO i OS BiH, ali i plaće pripadnika OS BiH i zaposlenika MO BiH. Iz OS BiH je po raznim osnovama tokom 2019. godine izašlo oko 450 lica.

To pokušavamo nadomjestiti atraktivnim školovanjima na uglednim vojnim školama naših partnerskih i prijateljskih zemalja. Izuzetno je važno poduzeti potrebne mjere kako bi pridobili kvalitetne mlade i zadržali ih u odbrambenom sistemu i u zemlji. Naš najbolji i najvrijedniji resurs koji imamo i koji možemo ponuditi jeste personal. Naše pripadnike odlikuje, obučenost, profesionalizam i posvećenost u izvršavanju zadataka, ali i spremnost da svakodnevno budu u službi građana, kako u BiH tako i van BiH. Kao što sam već rekao, zalagat ću se za povećanje budžeta za odbranu, kako bi se popravio radno pravni status vojnika, podificira i zaposlenih u MO i OS BiH”, naglasio je Podžić.

Dodao je da jedan od problema je i neriješeno pitanje neperspektivne vojne imovine koja nam odvlači znatne materijalne i ljudske resurse, koje takođe možemo korisnije preusmjeriti.

Rješavanje viškova MiMES-a je problem koji ćemo nastaviti intenzivnije rješavati. Takođe, rješavanje problema vezano za knjiženje perspektivne vojne imovine, kao obaveze koja proizilazi iz ‘Programa reformi’ će se intenzivirati”, istakao je ministar Podžić.

Na pitanje o člastvu u NATO savezu i aktivaciji Akcionog plana za članstvo (MAP), Podžić kaže da NATO za BiH nema alternativu.

“Integracije koštaju, ali je mnogo skuplje biti izvan integracija. Mi smo okruženi NATO članicama, NATO štab je već dugo u Sarajevu, u BiH, što nam olakšava realizaciju zakonom definisanih zadaća. MAP za BiH je aktiviran 5. decembra 2018. godine i nama predstoji veliki obim posla u narednom periodu. Osim što je put ka članstvu u NATO-u naša zakonska obaveza, moramo se usredsrediti na konkretne koristi koje bi članstvo u NATO savezu donijelo našim građanima. Koristi su nemjerljive, prvenstveno, stepen sigurnosti bi se podigao na znatno veći nivo, što bi otvorilo put za investicije u našu zemlju, a samim tim i uslove za bolji standard života naših građana”, smatra Podžić.

Sifet Podžić - undefined

Foto: Screenshot: Sifet Podžić

Dodaje da sve naprijed navedeno bi doprinijelo ostanku mladih u BiH, a što je naša primarna zadaća.

“Nadam se da će pojedinci na našoj političkoj sceni to što prije shvatiti, te da ćemo kroz otvorene razgovore i razumijevanje nekih naših historijskih iskustava i razmimoilaženja, ubrzo prebroditi razlike u pristupu približavanja NATO-u”, kategoričan je ministar.

Podžića smo pitali i da li je imao uvid u Progam reformi koji je Bosna i Hercegovina dostavila u sjedište NATO saveza u Briselu.

“Da, upoznat sam sa sadržajem dokumenta ‘Program reformi BiH’. Dokument je od strane Političkog komiteta NATO-a ocjenjen kao koristan za sve građane BiH i veoma zahtjevan, te da možemo krenuti sa njegovom implementacijom. NATO nam nudi punu podršku u realizaciji definisanih zadataka, a sada je na nama, na koji način i kojim tempom ćemo napredovati. Tvrdim da realizacija samo jedne od definisanih mjera i zadataka može zaustaviti odlazak bar jedne mlade osobe iz BiH. Sve mjere iz dokumenta su dobre i korisne za sve građane BiH. Takođe sve mjere iz ovog dokumenta su kompatibilne sa mjerama iz dokumenata u kojima su definisani prioriteti u pristupanju EU”, pojasnio je Podžić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, pred svima nama su krupni zadaci, jer NATO je vojnopolitički savez, u koji ne ulaze samo oružane snage, nego cijela zemlja sa organima vlasti, koji moraju zadovoljiti standarde razvijenih demokratkih zemalja, kakve su članice NATO-a.

“Obaveze imaju ne samo državne institucije, nego i entiteti i Distrikt Brčko. Što se tiče obaveza Ministarstva, definisane su 72 individualne aktivnosti i 12 aktivnosti sa ostalim državnim institucijama. MO BiH je u blagoj prednosti u odnosu na ostale državne institucije, jer smo neke od važnih mjera već ranije pokrenuli, kao što su:

- Implementacija dokumenta ‘Pregled odbrane’ iz 2016. godine i ‘Plana modernizacije OS BiH’, što i jeste dio ‘Pregleda odbrane’.

Za ove zadatke neophodno je osigurati povećanje budžeta za odbranu, a što nije nimalo lagan posao. Samo za realizaciju ‘Plana modernizacije OS BiH’, potrebno je osigurati oko 500 miliona KM”, kazao je Podžić.

Dodao je da je u planu i intenziviranje aktivnosti na rješavanju neperspektivne pokretne i nepokretne vojne imovine, a na šta se troše znatne materijalni i ljudski resursi.

Ubrzat ćemo aktivnosti na rješavanju viškova mina i minsko-eksplozivnih sredstava. Kroz proces obuke, usvajanjem NATO standarda, razvijat ćemo i unapređivati naše kapacitete za učešće u mirovnim misijama, u procesu deminiranja, civilno vojnoj saradnji i drugim oblastima.
Sve su ovo zadaci koji proizilaze iz dokumenta ‘Program reformi’”, naglasio je Podžić.

Upitan da komentarišete sve ćešće primjere naoružavanja država u regionu (Srbija, Hrvatska, Crna Gora...), ministar Podžić kaže da bez obzira kako to neki političari ili mediji predstavljali, radi se o tome da su oružane snage susjednih zemalja otpočele svoje programe modernizacije.

“Mi na to gledamo kao uobičajene procese u razvoju bilo koje vojske, jer jednostavno - postojeće naoružanje zastarjeva i treba ga zanavljati. Stoga isto tražimo i za nas i naše oružane snage. U pogledu pojedinih kategorija naoružanja i borbenih sistema čije su količine ograničene Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja, međusobne kontrole se planski provode. Sve strane se pridržavaju odobrenih limita i trenutno raspolažu manjim brojem sredstava nego što je ograničeno odredbama Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja. Što se tiče osiguranja mira i stabilnosti, istakao bih potrebu iskrenije međusobne saradnje zemalja regiona. U tom pogledu, nastojat ću saradnju u oblasti odbrane učiniti otvorenijom i transparentnijom. Time, na najbolji način, osiguravamo mir i stabilnost građanima u regiji”, zaključio je ministar Podžić u razogovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije