Odlazak voljene glumice: Milenu Dravić krasili su harizma i talent

Fena / Radiosarajevo.ba
Odlazak voljene glumice: Milenu Dravić krasili su harizma i talent
PrtScr / Bila je jedna od najpoznatijih glumica na Balkanu

Glumica Milena Dravić preminula je noćas poslije teške bolesti u 79. godini u Beogradu. Vrijeme i mjesto sahrane, kako je rečeno, neće biti poznatio prije ponedeljka.

Beograd / Preminula Milena Dravić, jedna od najvećih glumica s prostora bivše Jugoslavije

Milena Dravić je prije dvije i po godine ostala bez supruga, legendarnog glumca, Dragana Nikolića, a u to vrijeme je i oboljela. Glumica je s Nikolićem bila u braku od 1971. godine. Upoznali su se na snimanju filma Horoskop, a svoju su ljubav okrunili brakom za vrijeme pauze na snimanju filma "Kako se se volele dve budale". Prema navodima srbijanskih medija, Milena je nakon njegove smrti i oboljela. 

Po mišljenju mnogih, Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su najljepši glumački par stare Jugoslavije.

Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja - undefined

Smatrani su za najljepši par bivše Jugoslavije

Bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu. Pohađala je osnovnu školu "Janko Veselinović" u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju.

Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donijela saradnja sa Ljubišom Samardžicem.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Prekobrojna", "Jutro", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Sutjeska", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim dijelom uspjeh u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja - undefined

Monografija - Milena Dravić: Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja

Dravić je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srbijanskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokic“ za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srbijanskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujic”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i rekordnih 10 Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Svojom harizmom, vanserijskim talentom i ljepotom mnoge reditelje ostavljala je bez daha, ali i muškarce koji su ne samo u mladosti, već i u njenim poznim godinama žudjeli da se nađu u njenoj blizini.

Komemoraciju će uoči sahrane organizovati Udruženje filmskih glumaca Srbije u Zvezdara teatru. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije