Mihajlo Čeprkalo: Bez šest sati u bazenu nema treninga

Mihajlo Čeprkalo: Bez šest sati u bazenu nema treninga
/ MIhajlo Čeprkalo, oficijelna fotografija
Bosna i Hercegovina do sada nije imala bolji tim na Olimpijskim igrama.

Među desetero sjajnih olimpijaca je i MIhajlo Čeprkalo, sedamnaestogodišnji plivač uz Banja Luke. 

Mihajlo je ispunio B olimpijsku normu, a njegove discipline su 400 i 1500 metara slobodno u čemu je državni rekorder. Razdaljinu od kilometar i pol, Mihajlo s lakoćom prepliva za 15 i pol minuta, a u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da nakon napornog  treninga treba mnogo da jede kako bi nadoknadio sve kalorije koje potroši. 

Njegovi vršnjaci obično svoje slobodno vrijeme provode uz društvene mreže ili u kafićima, dok je on svakodnevno u bazenu. Pitamo ga koliko dnevno mora trenirati. 

"Jako je zahtjevno baviti se plivanjem jer to traži mnogo vremena, po šest-sedam sati na bazenu. Nema se vremena za izlaske i opuštanja. Ali sve je to lako kada vam stigne nagrada u ovom obliku - odlasku na Olimpijadu", kaže MIhajlo, a mi ga pitamo za detalje - kako izgleda njegov trening.

 " Treniram na gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci,  uslovi su u redu i najvažnije je da imam svoju stazu od 50 metara dužine. Od otvaranja ovog bazena sve je lakše. Mj trener mi pomaže, popravlja tehniku, a ja plivam. Kad su bazni treninzi, početkom godine, plivam 8 - 9 kilometara dnevno, a kada radimo dva treninga dnevno to se popne na nekih 17 - 18 kilometara",

Svoje prvo veliko međunarodno takmičenje doživio je u Gruziji, na prvenstvu mladih, gdje je osvojio zapažen uspjeh: 

" To je moje prvo veliko takmičenje i osvojio sam dva četvrta mjesta - na 400 metara slobodno i na 1500 metara. Stvarno sam presretan jer sam tada otplivao i B olimpijske norme što mi je omogućilo da idem na Olimpijadu i mislim da je to početak moje međunarodne karijere. Četristo metara sam isplivao za 3.55, a na 1500 sam plivao 15. 35, a  potom sam na Svjetskom prvenstvu u Kazanyu isto plivao za 15.26". 

Plivanje je sport u kojem se najbrže obaraju rekordi, tako da ne sumnjamo da će i u Riju biti uzbudljivo. Šta Mihajlu znači odlazak na Olimpijske igre.  

"Uzbuđenje je ogromno, jer predstavljati svoju zemlju na olimpijskim igrama je san svakog sportiste i nešto što će pamtiti čitav život", kaže ovaj sedamnaestogodišnji mladić. 

Kako izgleda njegov život izvan bazena? 

"Završio sam drugo razred Banjalučke gimnazije, i sigurno je da ću nastaviti školovanje. Zanima me filmska režija, ali o tom potom, sada imam prioritete. Hobi mi je sviranje gitare", kaže.  

Za sve koji mu želite iskazati podršku, tu je njegova Facebook stranica, a on kaže kako će ga u njegovom gradu podržavati roditelji, porodica i brojni prijatelji. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije