Merima Ključo i Jelena Milušić: Lume je jedan novi život, nova ljubav

Dino Ćatović
Merima Ključo i Jelena Milušić: Lume je jedan novi život, nova ljubav

Merima Ključo i Jelena Milušić su početkom novembra objavile zajednički album Lume za Croatia Records. Sadrži 10 obrada pjesama iz različitih tradicija - od sevdalinke, starogradske pjesme pa do romske muzike. Tu je i 5 autorskih kompozicija inspiriranih rumunskom, hrvatskom, kosovskom i sefardskom muzikom. Kao gosti se pojavljuju renomirani gitaristi Miroslav Tadić i Atilla Aksoj.

Album je snimljen u mostarskom studiju Pavarotti, u augustu 2018. godine. Audio zapis, mix i mastering potpisuje Saša Karabatak, dok je producentica bila Merima Ključo. Likovno rješenje albuma uradila je poznata splitska umjetnica Tisja Kljaković-Braić.

"Fascinirana sam Jeleninim glasom, koji je poseban i jedan od rijetkih kontra altova. Prvo su me Jelena i Atila pozvali da gostujem na njihovom novom albumu (Barimatango, op.a.), i od tada se rodila ideja da bi Jelena i ja mogle da ostvarimo saradnju, te da svi zajedno međusobno sarađujemo", pojašnjava Merima kako je zapravo došlo do ovog projekta.

Kaže kako svakoj pjesmi pristupa slično - počinje od teksta i "radnje" u pjesmi, i onda koristeći njegovu emociju muzički ga "oboji" zvukovima za koje smatra da su najprikladniji.

"Lume znači puno stvari, na različitim jezicima ima različita značenja - svijet, ljubav, svjetlost, ljubavnica... Za mene lično Lume je jedna velika ljubav. Stvarajući Lume u otprilike nekih 9 mjeseci kao da je nastao jedan novi život. Tako je za mene Lume jedan novi život, jedna nova ljubav", pojašnjava Jelena šta se krije iza  imena albuma.

Dodaje da pjesme povezuje ista tematika - ljubav. Divna ljubav, teška ljubav, problematična ljubav, neuzvraćena ljubav, ljubav puna čežnje...

"Vodili smo se svojim senzibilitetom i pjesmama koje su nas uzbuđivale na neki način, izazivale da u njima iznova pronalazimo ljepotu i uzbuđenje. Postoji puno pjesama koje smo slušale, ali koje iz nekog razloga nisu na kraju opstale jer nisu imala to nešto, da osjetite bez nekog velikog objašnjavanja da je to - to"

Na albumu su i dvije starogradske pjesme - Ima dana i Danka. Porijeklo pjesme Ima dana nije poznato i vodi se kao tradicionalna pjesma, a izvodili su je mnogi - od dalmatinskih klapa, preko Zvonke Bogdana, Silvane Armenulić, Dubravke Nešković, pa do Johnnyja Štulića. No verziju Merime Ključo i Jelene Milušić još niste čuli. Jak utisak ostavlja i Danka Tome Zdravkovića, a zašto je ona uvrštena na album, Jelena kaže:

"Ja Danku obožavam, volim tu pjesmu. I nakon što mi je Merima poslala ideju  aranžmna i koji sam slušala iznova i iznova do kasno u noć, bila sam ubjeđena da će ova saradnja biti posebna, i za mene ona to stvarno i jeste"

Merima je napisala je i izvodila multimedijalni komad inspirisan pričom o Sarajevskoj Hagadi, njenom nevjerovatnom putovanju. Muzika sefardskih Jevereja prisutna je i na albumu Lume.

"Za sefardsku muziku gajim jednu posebnu vrstu ljubavi jer me veže za djetinjstvo i neka moja sjećanja iz tog perioda. Životni put me naveo da upoznam i ljude koji su isto tako usko vezani za taj izražaj, poput recim Flory Jagode. Pored toga što mi je bitan muzički izražaj, što mi je interesantan, na neki način me i život spojio s tom tradicijom", objašnjava Merima.

Pet različitih pjesama povezano je u koncept Snoviđenje, kojim i završava album Lume. Među njima je i sefardska pjesma Adio Kerida,  u vrlo zanimljivoj i mračnijoj varijanti od originala. Sve zvuči zaista kao snoviđenje, ili bolje rečeno košmar, no ipak završava u veselijem duhu s naslovnom pjesmom Lume.

"Kompozicijski sam se udaljila od aranžmana tako da to više nisam ni mogla da  nazivam aranžmanom, gdje su te pjesme povezane u jednu kompoziciju jer su i tematski bliske tom pojmu Snoviđenje. Na vama je da sami otkrijete zašto je to tako", pomalo misteriozna je Ključo.

Na pitanje da li će biti nastavka saradnje i npr. albuma Lume 2, Merima samo kratko odgovara - Jedva čekam.



Merima Ključo, jedna od najboljih svjetskih solistica na horminici. Srednju muzičku školu završila u Sarajevu (1988–1992.) i potom upisala Roterdamski konzervatorij. Na Univerzitetu za umjetnost u Bremenu završila je postdiplomski studij savremene harmonike. Od 1993. živjela i radila u Nizozemskoj, a od 2011. prebiva u SAD-u. osvojila je i nagradu Porin za pjesmu “Potraži me u predgrađu” koju je izvela zajedno s Matijom Dedićem. Autorica je i producentica kritički priznatog albuma “Zumra”, nastalog u suradnji s Amirom Medunjanin. The Sunday Times uvrstio je izdanje na listu Top 100 albuma 2010. godine, kao i na Top 10 world music albuma. Sa čuvenim gitaristom Miroslavom Tadićem snimila je album Artimia.

Dobitnica je i američke Genius vize, koja se daje izuzetno talentovanim pojedincima, a koja im omogućava neometan boravak i rad u toj zemlji. Danas živi u Los Angelesu gdje stvara muziku, piše knjige i predaje. 

Jelena Milušić je Mostarka poznata po svirkama sa Black Chicken Leg, solo radu  i pjesmama nakon finala OBN Supernova Music Talents, EDM projekta Starke, a u posljednje vrijeme kroz suradnju s mostarskim gitaristom Atillom Aksojem upoznaje nova imena romske i sefardske muzike, a ljubav prema novim žanrovima rezultirala je albumom “O, Devel” 2016. godine pod imenom Barimatango

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije