Maturantica Melika Lošić osvojila drugo mjesto na Mostratecu u Brazilu

Radiosarajevo.ba
Maturantica Melika Lošić osvojila drugo mjesto na Mostratecu u Brazilu
Privatni album / Mostratec najveća smotra projekata mladih ljudi u oblasti fizike i tehnologije

Za Meliku Lošić ste već imali priliku čuti. Portal Radiosarajevo.ba je pisao o ovoj maturantici koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu u Brazilu na takmičenje projekata Mostratec koje je jedno od najpoznatijih takmičenja takve vrste na svijetu.

Lijepa priča / Sarajevska učenica na takmičenju u Brazilu: Vlada pozitivna trema

Melika je maturantica Richmond Park Secondary School u Sarajevu, a dolazi iz Zenice. Nakon niza uspjeha na međunarodnim takmičenjima, ona se već priprema za sljedeće. Melika ima ponovo priliku biti jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na takmičenju na  Univerzitetu Yale.

Meliki takmičenja nisu strana, već je učestvovala na World Scholar’s Cupu, koji se održao u Barseloni u junu ove godine. Na tom takmičenju bilo je preko 3.000 takmičara iz 70 zemalja, osvojila je tri zlatne i dvije srebrene medalje.

Drugo takmičenje je Mostratec, nacionalna Olimpijada Južne Amerike koja se održava svake godine u Brazilu. Učestvuju sve zemlje Južne Amerike, SAD, zemlje Europe, Azije i Afrike. To je zapravo svjetska Olimpijada gdje mladi predstavljaju projekte iz nauke i tehnologije.

Melikin projekt je bio “Primjena aktivne i pasivne infracrvene termografije za detekciju oštećenja imperfekcija na cijevima”.

"Cilj je bio pronaći alternativni način da se nađu određena oštećenja na tim cijevima zbog toga što je to dosta veliki problem jer današnje metode koje se koriste zahtjevaju da cijeli sistem bude isključen, treba dosta vremena da se obavi testiranje. Moja metoda ima dosta prednosti, između ostalog što cijeli sistem može biti u upotrebi, treba malo vremena za pripremi, vrlo je jeftina, ne zahtjeva dosta opreme kao druge metode i brz je način kontrole cijevi", rekla je Melika.

Ideja za ovaj projekt je potekla iz njenog rodnog grada Zenice i zbog gradskog problema sa sistemom centralnog grijanja. Melikin projekat je osvojio drugo mjesto u ukupnom plasmanu, što je sjajan uspjeh ne samo za Meliku, njenu školu, već i njenu državu.

Kako smo već rekli, ova sjajna maturantica bi u novembru trebala ići na Yale, na finalnu rundu World Scholar’s Cupa. Tamo će biti oko 150 zemalja učesnica. Trenutno je u potrazi za sredstvima, a vremena je malo.

Podržimo mladu i ambicioznu srednjoškolku da sebe i našu državu još jednom ponosno predstavi na prestižnom takmičenju. 

U nastavku pogledajte intervju s Melikom Lošić koji su napravili učenici Richmond Park Međunarodne srednje škole u Sarajevu.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije