Matthew Field: Pitajte mlade šta treba uraditi da ne bi odlazili

Radiosarajevo.ba
Matthew Field: Pitajte mlade šta treba uraditi da ne bi odlazili
Foto: Ambasada Velike Britanije / Matthew Field

U intervjuu za Al Jazeeru Balkans britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field, između ostalog, poručio je da mlade treba pitati šta treba učiniti da bi se oni zadržali u zemlji.

Na pitanje šta treba uraditi po pitanju zadržavanja mladih, čiji recept Bosna i Hercegovina da prepiše ako sama ne zna naći rješenje, odgovorio je:

"Mislim da je to sjajno pitanje koje treba upitati mlade. Šta bi im pomoglo da donesu odluku da ostanu? Kako im možemo olakšati da uspostave ili vode neki biznis, da imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj njezi, da nađu dobru školu za djecu, ili da vjeruju da će oni koji krše zakon biti kažnjeni? To je upravo ono što mi podržavamo putem naših projekata ovdje. Ono što očekujemo od izabranih predstavnika je predanost postizanju pozitivnog napretka."

Odlazak velikog broja mladih iz zemlje smatra, kako je rekao, izazovom najvećeg prioriteta sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava.

Govoreći o novoj vlasti u Kantonu Sarajevo, Field je istakao da "bi želio vidjeti da se prave teške promjene koje su za širu dobrobit".

Cijelom intervjuu možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije