Marko Tomaš: Neprestano obrušavanje na slabije me rastužuje i ljuti

S. Hodžić
Marko Tomaš: Neprestano obrušavanje na slabije me rastužuje i ljuti
Foto: Facebook / Marko Tomaš

Marko Tomaš jedan je od najboljih bosanskohercegovačkih pjesnika danas. Poeziju i prozu objavljivao je u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj periodici. Pjesme su mu prevođene na italijanski, poljski, francuski, njemački i engleski jezik.

Četvrti festival književnosti: Pogledajte kompletan raspored Bookstana

Tomaš je ove godine stigao na Internacionalni festival književnosti Bookstan gdje će u petak, 5. jula sa Flaviom Rigonatom razgovarati o savremenoj bh. književnosti u Buybooku sa početkom u 11 sati.

Iskoristili smo ovaj povod da razgovaramo sa pjesnikom za portal Radiosarajevo.ba koji je rekao kako je od samog početka Bookstan sebi postavio visoke standarde. 

"Ne događa se rijetko da su festivali od samog početka toliko precizno i vrhunski organizirani. Tako da mislim da je Bookstan i nadišao očekivanja, barem prema mojim mjerilima. Regionalno je relevantan od prve godine a mislim da ima potencijal da dobaci i puno dalje", rekao nam je Tomaš. 

Kada je u pitanju savremena bh. književnost o čemu će govoriti i na Bookstanu, Tomaš je rekao kako je u njoj puno različitih glasova.

"Već to je samo po sebi bogatstvo. Nadam se da to što se čini kakofonijom u svojoj suštini teži postati jedinstvom", rekao je Tomaš.

Marko Tomaš - undefined

Marko Tomaš

Marko Tomaš je društveno angažiran pisac i novinar. Jedan je od pokretača i urednika mostarskog časopisa Kolaps i pripadajuće biblioteke. Novinske tekstove objavljivao u BH Danima, Glasu Istre i Feral tribuneu. Vodio je kultnu splitsku knjižaru Utopia. Novinar je internetskog portala Žurnal, a piše kolumne za Urban magazin iz Sarajeva i portal Lupiga iz Zagreba. Zanimalo nas je koje su njegove najveće boljke i teme kojima se bavi, te za koje teme smatra da o njima trebamo više govoriti i skretati pažnju na njih.

" Volio bih kad bi se uspostavio stvarni dijalog različitih mišljenja. Nažalos,t u BiH se događa paradoks da što je više poziva na unosno razmišljanje zemlja se sve više raspada. To dira i pojedince. Volio bih da smo vesela zemlja s još više različitosti nego što ih sada imamo, da društvo postane inkluzivno umjesto agresivno spram manjina. To neprestano obrušavanje na one slabije je ono što me rastužuje i ljuti", prokomentirao je Tomaš za Radiosarajevo.ba

U javnosti je Tomaš često govorio o tome kako naš narod odbija da se emancipira i educira, te smo ga pitali zbog čega misli da je to tako, odnosno zbog čega smo ovoliko apatični.

"Nije ovo više apatija već nekakvo kliničko mrtvilo. Ljudi su zapušteni duhovno. Igra se zove preživljavanje a život koji omogućuje emancipaciju, prevazilaženje samog sebe, podrazumijeva dozu vremena koju si čovjek može posvetiti", rekao je Tomaš dodajući kako književnost nije tu da mijenja svijest.

Možda tek da je malo proširi igrajući se jezikom, kvareći i čineći ga neukrotivim, rekao nam je pjesnik koji nam je otkrio da inspiraciju za pisanje nalazi posvuda.

U posljednjih par mjeseci iz štampe su mu izašle tri knjige. To su nova izdanja već objavljenih pjesničkih zbirki i jedna knjiga eseja o Mediteranu.

"Nadam se da će pred jesenje sajmove knjiga izaći i nešto što za sada reklamiram kao roman. Zvat će se 'Nemoj me buditi'", otkrio je pjesnik Marko Tomaš za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije