Marko Nikolić ispraćen na vječni počinak u Aleji zaslužnih građana

Radiosarajevo.ba
Marko Nikolić ispraćen na vječni počinak u Aleji zaslužnih građana
Foto: AA / Sahranjen glumac Marko Nikolić
Poznati glumac Marko Nikolić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u prisustvu porodice, mnogobrojnih prijatelja i glumaca.

Nikolić je preminuo 1. januara u 73. godini u Beogradu.

Nakon opela na Novom groblju, Nikolić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana uz prisustvo porodice, prijatelja, glumaca, a sahrani je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić kazala je da je "sve u najboljem redu, scena je čista i prazna".

"Vaša publika je ovde, sa ljubavlju. Vaši šminkeri, dekorateri, rekviziteri, Vaše kolege glumci, Vaše koleginice glumice, Vaša čestita porodica, Vaše troje dece, svi smo ovde", navela je Vujić.

Vujić je Nikoliću zahvalila na stotinama uloga koje je dao, na onome što nam je podario.

"Ja se zahvaljujem i srcu novih ljudi oko vas. Vi to osećate, oni su vas voleli", dodala je Vujić.

Prema njenim riječima, glumac je u pozorištu proveo 50 godina, a sada "igrao je barona u komadu Na dnu, koji kaže zlatne kočije je imao".

"Tačno tako, gospodine Nikoliću, zlatne kočije ste imali, zlatnim kočijama ste nas vodili kroz hladan, tmuran svakodnevni život. A sada, gospodine Nikoliću, sada se dešava ono što treba da se dogodi u komadu Na dnu, treba da se otvore vrata i da čovek bude slobodan. Na kraju, beskrajno hvala na svemu", kazala je Vujić.

Prethodno je Nikoliću održana komemoracija u Narodnom pozorištu u Beogradu, sa koje je poručeno da je bio divan čovjek, veliki glumac, prijatelj, koji je sve glumačke uloge igrao kao što je živio, lako i prirodno.

Nikolić je rođen u Kraljevu 1946. godine, a glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Član Narodnog pozorišta postao je 1970. godine. Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji.

Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u televizijskoj seriji "Bolji život", kao i ulogom Karađorđa u nekoliko televizijskih drama i u seriji Vuk Karadžić.

Ostvario je niz antologijskih uloga u pozorištu, na televiziji i u filmovima od "Devojačkog mosta", "Užičke republike", "Petrijinog venca" , "Dnevnika uvrede 1993.", "Montevideo, Bog te video", "Za kralja i otadžbinu" i mnogim drugim.

Dobitnik je nagrade "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem filmu, kao i mnogih drugih priznanja.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije