Majda Piralić: Muzika briše granice između nas i migranata

V.A.Z.
Majda Piralić: Muzika briše granice između nas i migranata
Foto: Goran Lukić, Radiosarajevo.ba / Majda Piralić

Građani širom Bosne i Hercegovine već su čuli dvije pjesme koje su snimili muzičari iz Bihaća zajedno sa migrantima koji privremeno žive u ovom gradu.  Koristeći muziku kao univerzalni jezik, ove pjesme ukazuju na sličnosti između ljudi, povezuju nas i promoviraju toleranciju.

Muzika spaja / Soltane Ghalbha: Bihaćki muzičari snimili spot s migrantima

Divno / Djeca Bihaća s vršnjacima migrantima snimili videospot „Djeca svijeta“

Mnogi stanovnici Unsko-sanskog kantona nastoje dati svoj doprinos poboljšanju uslova u kojima borave migranti, svjesni da su došli natjerani nevoljom.  Majda Piralić je jedna od njih.

Prošle godine je doktorirala englesku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na temi interkulturalnih i međurasnih odnosa. Baš u vrijeme odbrane doktorata, Unsko-sanski kanton postao je dio migrantske rute i ovaj prostor naselile su hiljade novih privremenih stanovnika. To je veliki izazov za lokalnu zajednicu i građane Bihaća, Cazina i Velike Kladuše. Nerazumijevanje između različitih kultura i nepoznavanje jedni drugih često vodi rađanju predrasuda. 

Majda Piralić odlučila je  stečeno znanje primijeniti na situaciju u svom gradu,  a umjesto predrasuda i rasne netrpeljivosti, želi širiti toleraniju i poruke zajedništa. Zajedno s ostalim članovima Muzičke omladine Bihać, Majda stoji iza projekta Sounds of Migration

Polazeći od tvrdnje da je muzika univerzalni jezik, članovi Muzička omladine Bihać pokrenuli su muzička radionice na kojima  se okupljaju djeca i mladi iz lokalne zajednice i migrantske populacije. Tu razmjenjuju svoja muzička iskustva, uvježbavaju pjesme, uživaju u muziciranju i stvaraju neraskidive muzičke veze. 

"Krenuli smo jesenas i od tada održali 30 muzičkih radionica u prihvatnom centru Sedra pored Bihaća  i u prostorijama Umjetničke škole Bihać. Na radionicama okupljamo djecu i mlade iz lokalne zajednice i migrantske populacije. U projekt je uključeno preko stotinu osoba - učenika, profesora i gostujućih umjetnika. Rezultat tih naših muzičkih druženja su tri muzička spota u čijem nastanku smo svi učestvovali. Dva su do sada objavljena, a treći je u fazi nastajanja", pojašnjava nam Majda. 

Ulazeći u centar Sedra, pozdravlja se sa stanovnicima ovog nekadašnjeg hotela na obali rijeke Une, koji je adaptiran kako bi primio ljude u nevolji. Krov nad glavom i tri obroka dnevno zadovoljit će primarne potrebe, ali aktivnosti poput muzičkih radionica su te koje nadahnjuju, daju duhovnu hranu i smisao onima čije je djetinjstvo i mladost prekinuto napuštanjem rodnog doma.     

Majda Piralić - undefinedFoto: Goran Lukić, Radiosarajevo.ba : Majda Piralić

Kako je najavljeno, uskoro bi se u Bihaću trebao održati koncert na kojem će uživo biti predstavljeno ono na šta su polaznici muzičkih radionica najviše ponosni - zajednička muzika. 

"U projektu Sounds of migration sudjeluju djeca i mladi ljudi, oni pred kojima je budućnost, oni koji ni najmanje nisu krivi za svjetske probleme koji su doveli do migrantske krize, a koji su među najvećim žrtvama iste.  To je proces u kojem sudionici međusobno upoznaju jedni druge i zajedno grade nešto lijepo. Kada govorimo muzikom, mi govorimo srcem! Nadamo se da će to prepoznati i naša publika", zaključuje Majda. 

U projektu "Sounds of Migration" rade iskusni muzičari iz USK, članovi Muzičke omladine Bihać kojeg čine profesori i učenici Umjetničke škole Bihać:  Adnan Busuladžić, Sanel Kabiljagić, Vesna Kečelović, Nail Jusić, Adnan Suljanović, Elo Harbaš, Adna Bajrić, Elvedin Malkoč, Delijan Malkoč, Mia Midžić, Medina Arnautović, Kenan Mačković, Kristina Bulić, Edita Husetić. U projekt su uključena djeca iz scenskog studia Mali princ i njihova mentorica Erna Begatović, učenici Umjetničke škole Bihać, Haman jazz band i mnogi  drugi. 

Na osnovu prikupljenog muzičkog materijala, sudionici će navježbati 10 pjesama i snimiti ih u tonskom studiju Amadeus kod Nemdžada Alića. Tri odabrane pjesme  bit će prikazane i kroz video spotove za koje je zadužena video produkcija Vision kao i snimatelji Denjo Čavkić i Amir Selimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije