Luka Ljubas, violinist sarajevskih korijena svira na Bečkom novogodišnjem koncertu

Vesna Andree Zaimović
Luka Ljubas, violinist sarajevskih korijena svira na Bečkom novogodišnjem koncertu
Foto: Ben Morrison za Bečku filharmoniju / Luka Ljubas

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije zasigurno je najpoznatiji događaj klasične muzike na svijetu, a svirati ovom prilikom u orkestru velika je čast za muzičara. 

Upravo ovakva čast ukazana je Luki Ljubasu, mladom violinisti koji je od ove godine postao vođa prvih violina u orkestru Bečke opere. Na novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, Luka Ljubas će biti ujedno i najmlađi instrumentalist u orkestru. 

O Luki Ljubasu već smo pisali na portalu Radiosarajevo.ba, prilikom njegovog nastupa uz Sarajevsku filharmoniju. Za nas je posebno zanimljivo da se radi o umjetniku čiji su korijeni iz Sarajeva - njegov otac Darko je do rata se svirao u orkestru Sarajevske opere i Sarajevske filharmonije.

Luka LJubas uoči koncerta u Sarajevu - undefined

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba: Luka Ljubas uoči koncerta u Sarajevu

Luka Ljubas, rođen je 1996. a danas je violinista o kojem priča cijela Europa. Pobjednik je prestižnog  violinskog takmičenja Vaclav Huml, svojevrsne violinske olimpijade koja se od 1977, svake četiri  godine održava u Zagrebu.  Od pobjede, koja se desila u februaru  2017 - Luki su otvorena vrata mnogih  evropskih pozornica. Tako je u februaru prošao na veoma strogoj audiciji za orkestar Bečke opere, što ga je dovelo i među filharmoničare. Kako je do toga došlo, govori za Radiosarajevo.ba: 

"Bila je to audicija za prvog koncertnog majstora Bečke državne opere. Među devetnaest kandidata, dobio sam mjesto tutiste i započeo sa radom u orkestru prvog septembra. Nedugo nakon toga, održana je interna audicija za vođu prvih violina na kojoj sam pobjedio, tako da ću od sljedeće sezone biti vođa prvih violina, takozvani štimführer.  Audicija je bila lijepo iskustvo. U finalu sam svirao 2. stav Betovenovog Koncerta za violinu uz pratnju orkestra. To je bila ujedno i moja prva audicija tako da u stvari nisam baš ni znao šta me očekuje. Sada sam jako sretan jer orkestar je fenomenalan, jedan od najboljih svjetskih orkestara".

Naš sugovonik nam je pojasnio i kakva je veza između orkestara Bečke opere i Bečke filharmonije:  Bečka opera je državna opera, a Bečki filharmoničari su  udruženje, tzv. ferein. Svi muzičari koji sviraju u operi, sviraju  i u Filharmoniji,  ali tek nakon tri godine mogu podnijeti zahtjev za prijem među punopravno članstvo Bečkih filharmoničara.

Za Luku Ljubasa koji je do sada bio solista, ovo znači i drugačiju dnevnu rutinu i raposred koji podrazumijeva mnogo proba s orkestrom, predstava i putovanja: 

 "Jako se puno radi, skoro svaki dan imamo ili probe, ili predstave u operi, a pored toga i redovne simfonijske koncerte. Nekoliko puta godišnje imamo  koncertne turneje. Upravo sam se vratio s jedne takve turneje, bili smo skoro mjesec dana u Aziji (Kina, Koreja, Makao i Japan). U nekoliko mjeseci otkad sviram u orkestru, morao sam naučiti preko 20 različitih opera, bio sam na tri turneje i svirao sam mnogo različitih koncerata. Kao tutista, moram se dobro uklopiti sa cjelokupnim zvukom orkestra i violinske grupe. Od sljedeće godine, kao vođa prvih violina moram preuzeti više odgovornosti,  biti veza između koncertnog majstora i moje grupe prvih violina, a povremeno i voditi orkestar ako koncertni majstor nije tu.  

Solo karijeru mogu, a i želim nastaviti, ali ove godine moram u potpunosti da se koncentrišem na orkestar, jer prije nikada nisam svirao u orkestru  i imam puno toga da naučim. Čim budem malo iskusniji, opet ću nastojati da solostički nastupam, ko zna možda opet u Sarajevu", kaže nam Luka Ljubas. 

Pitamo mladog violinistu kakve su pripreme za novogodišnji koncert, te šta za njega znači nastup pred milionskim TV auditorijem? 

"Prvo i najvažnije, moram sam uvježbati cijeli program, prije nego što započnu probe. Sa maestrom Nelsonom još nisam svirao ali se jako radujem što ću imati priliku da nastupim sa tako renomiranim dirigentom. Nisam nervozan i nastojat ću uživati u koncertu. Velika mi je čast svirati novogodišnji koncert sa Bečkim filharmoničarima jer sam još kao djete gledao te koncerte, a danas imam priviligeju i sam sudjelovati na jednom takvom spektaklu. Baš se radujem", kaže nam Luka.

A nas koji ćemo ovaj koncert gledati preko malih ekrana zanima i gdje će u orkestru sjediti naš violinista, a na ovo pitanje Luka skromno odgovara: "Pošto sam najmladji violinista po stažu, a i po godinama, vjerojatno ću sjediti negdje otraga, gledano iz publike - lijevo od dirigenta".

S obzirom na siloviti uzlet u karijeri ovog mladog umjetnika, ne sumnjamo da ćemo ga uskoro imati priliku vidjeti i za vodećim pultom. Bravo za Luku!  

Luka LJubas uoči koncerta u Sarajevu - undefined

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba: Luka Ljubas uoči koncerta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije