Logoped Husić: Kako otkloniti i prepoznati probleme u razvoju vaše djece

J. Ć.
Logoped Husić: Kako otkloniti i prepoznati probleme u razvoju vaše djece
Arhiv / Ilustracija

Roditelji se često susreću s govorno-jezičnim problemima svoje djece. Problemi su to koji u određenom periodu života stvaraju poteškoće, no osim djece, s tim se problemom susreću i odrasle osobe.

O tematici govorno-jezičnih poteškoća razgovarali smo sa Sanjinom Husićem, diplomiranim defektologom-logopedom i surdoaudiologom, koji nam je otkrio sve o ovom problemu, njegovim uzrocima te načinima na koji se moguće nositi s njime.

Na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba logoped Husić ističe kako danas imamo situaciju da roditelji zbog brzog načina života i velikih obaveza prema poslovima kojim se bave sve manje imaju vremena za svoju djecu, razgovor s njima i igru, što jako loše utječe na mališane.

„Djeci je neophodno da roditelji što više komuniciraju s njima i da se tu odvija jedna interaktivna komunikacija. Danas se, na žalost, sve više dešava da djeca provode mnogo vremena kraj medija, mobitela, tableta i laptopa. Ne kažem da je loše, ali smatram da je prekomjerno i počinje negativno utjecati na razvoj djeteta. Problemi koji se tada mogu pojaviti jesu govorno-jezični poremećaji, odnosno usporen govorni razvoj, razvoj koji kasni, artikulacijski poremećaj pa čak i mucanje može nastati kao jedan od vidova govornih poremećaja“, govori naš sagovornik. 

Podsjeća kako se dječije igre nekad i danas bitno razlikuju. Naime, djeca su nekada provodila više slobodnog vremena napolju, samostalno su pravili rekvizite za neke od igara i fizičke aktivnosti su bile mnogo zastupljenije u igrama.

Danas, kada je računarska tehnologija ušla u svijet dječijih igara, igrice i igraonice su zamijenile igre i igrališta. Za uspješan rast i razvoj svakog djeteta od velike važnosti je razvijanje njihovih motoričkih vještina. 

Ilustracija - undefinedFoto: Pixabay: Ilustracija

„Kako loše utječe na govor tako utječe i na motoriku kod djece iz razloga što dijete nije stvoreno da provede više od 18 sati za medijskim sredstvom već je stvoreno da se igra, trči, hoda, gleda, prepoznaje... Naime, što više vremena se provodi uz telefon ili kompjuter, mišići sve manje obavljaju posao za koji su zaduženi. Zaista, može se desiti da djeci oslabe mišići“, upozorava ovaj stručnjak.

Problemi u razvoju djeteta, kako kaže, nisu uvijek zbog zdravstvenih problema. Na pitanje može li nam pojasniti razliku između djece koja imaju urođenu manu koja utječe na razvoj i djecu koja imaju poteškoću u razvoju zbog nepravilnog odgajanja, kada i kako nastaje problem, odgovara: 

„Kod djece kod kojih je urođena mana možete prilikom rođenja vidjeti – imaju rascjep nepca, što se odmah hirurški sanira i nakon toga mora krenuti kod logopeda. Nadalje, postoje urođene i genetske mane. Recimo mucanje, ono može biti nasljedno i genetsko. Isto tako, ako oba roditelja imaju problema s mucanjem, dijete čim napuni drugu godinu trebalo bi posjetiti logopeda, jer postoji šansa da se dijete izliječi od mucanja.

Sanjin Husić, logoped - undefinedScreenshot: Sanjin Husić, logoped

Što se tiče govornih poremećaja koji su stečeni, njih ima dosta a najčešći su artikulacijski (nepravilan izgovor glasova). Nepravilan izgovor glasova može biti prisutan i kod rascjepa nepca te kod djeteta kod kojeg je sve uredno, ali se nije dovoljno obraćala pažnja kako se izgovaraju glasovi. To se manifestuje kada se djeci pretjerano tepa ili jednostavno djeca nisu na vrijeme stigla usvojiti određene glasove uslijed toga što su previše vremena provodila kraj laptopa ili mobitela. Dakle, roditelj čim primijeti da dijete ne prati svoje vršnjake preporučuje se kontrolni pregled logopedu." 

Logopeda smo upitali na šta roditelji trebaju posebno obratiti pažnju i kada pravovremeno reagirati ukoliko uoče simptome zastoja u razvoju? 

„Svaki roditelj, ukoliko primijeti da kod djeteta govorni razvoj ne teče kao kod vršnjaka, trabali bi posjetiti logopeda, tj. napraviti jedan kontrolni pregled kako bi se vidjelo da li je sve uredno. Međutim, ako roditelj primijeti da se kod njegovog djeteta, koje je napunilo tri godine, kompletan rječnik sastoji od deset do 15 riječi, obavezno preporučujemo da se dovede kod logopeda kako bi se moglo ustanoviti o čemu se radi“, preporučuje Husić.

Zanimalo nas je i šta djetetu donosi redovno posjećivanje logopeda i kakve „posljedice“ mogu očekivati roditelji koji na vrijeme sa svojim djetetom ne posjete logopeda?

„Posljedice mogu biti ogromne i odnositi se na cjelokupan život djeteta. Znate, nije uvijek problem govor, kasnije se to odrazi na djetetovu psihu, socijalizaciju, rast i razvoj...Jer, dijete što više sazrijeva sve je više potreban govor djetetu, a ako govora nema onda se djeca najčešće počinju povlačiti u sebe ili počinju dobijati različite psihičke poteškoće zato što odudaraju od svoji vršnjaka.

Stoga, sam problem govora kasnije veže niz drugih problema koji dolaze kroz život“, zaključuje na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba logoped Sanjin Husić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije