"Kulinarski Ibrahimović" iz BiH osvojio prvenstvo Švedske u kuhanju

E.B.
"Kulinarski Ibrahimović" iz BiH osvojio prvenstvo Švedske u kuhanju
Edin Džemat, gastronomski velemajstor bosanskih korijena, sinoć je osvojio prvo mjesto na takmičenju u kuhanju "Kockarnas kamp“.

Odnio je ubjedljivu pobjedu sa 23 poena, dok je njegov protivnik Pelle Johansson imao 15 poena.

Kock-Zlatan ili kulinarski Zlatan kako ga nazivaju u Švedskoj nastavlja nizati uspjehe. U Geteborgu je vodio restoran Linnea Art, a sada je skoncentriran na novi restoran koji će nazvati DzeMAT.

Restoran DzeMAT nalazi se u Kosta Bodi, švedskom carstvu stakla, koje je postalo turistička atrakcija, a Edinov restoran je u sklopu hotela Kosta Boda Art hotel.

Kada je imao jedanaest godina Edin i njegova porodica iz Prozora su se uputili ka Švedskoj. Odrastao je u gradiću Vernamu gdje je završio kuharsku školu. Vođen željom da se usavrši kod najboljih, Edin Džemat se i drugi put ostisnuo u nepoznato: s devetnaest godina kreće na usavršavanje. Kuharski zanat brusio je u nekim od najpoznatijih restorana na svijetu.

Danas je chef, priznati majstor internacionalne kuhinje i vlasnik brojnih priznanja.

Podsjetimo, osim ove pobjede Džemat je ranije proglašen kao za White Guide Rising Star 2014, a bio je i kapiten Švedske kuharske reprezentacije.

Intervu koji je Džemat dao za Radiosarajevo.ba možete čitati na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije