Kristina Jozić: Moćna biografija mlade i lijepe bh. policajke

L. K.
Kristina Jozić: Moćna biografija mlade i lijepe bh. policajke
Privatni album / Kristina Jozić

Kristina Jozić radi u SIPA-i punih 11 godina. Kroz svoj radni vijek obavljala je različite poslove i zadatke unutar policijskog organa, od istražiteljice na slučajevima trgovine ljudima, neovlaštenog prometa opojnim drogama i drugim vidovima organiziranog kriminala, glasnogovornice SIPA-e, do trenutne pozicije supervizorice za prikupljanje i analizu obavještajnih podataka.

Mreža policijskih službenica

Moćna je biografija ove mlade i lijepe žene koja je i jedna od osnivačica, a i sadašnja predsjednica Mreže policijskih službenica. Ovo udruženje zvanično je registrirano početkom 2012. godine pod nazivom Mreža žena policajaca, a ulazi u sastav Mreže policijskih službenica u Jugoistočnoj Europi (WPON), koja predstavlja jedan od projekata Asocijacija šefova policija zemlja Jugoistočne Europe, u čiji sastav ulaze i čine i Mreža žene MUP-a Republike Srpske, Mreže policijskih službenica iz Albanije, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Makedonije, te kroz WPON sve mreže sarađuju. Napominje i da će uskoro biti gotova web-stranica Udruženja, što će biti odlično za promoviranje njihovih aktivnosti. 

 Mreža policijskih službenica  - undefined

Logo Mreže policijskih službenica

Kristina Jozić napominje da je došlo do promjene naziva Udruženja jer su željeli da sadrži rodno osjetljivi jezik i da u potpunosti bude u skladu s misijom i ciljevima udruženja. Udruženje od osnivanja okuplja policijske službenice iz 15 policijskih organa u BiH (SIPA, GP BiH, DKPT, FUP, Policija BD, 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova).

„Na posljednjoj skupštini održanoj u maju ove godine, donesena je odluka da nam se pridruže i policijske službenice iz Sudske policije FBiH, te smo jako ponosne na to. Naša mreža, a time i misija se širi. Osnovni cilj udruženja je promocija rodne ravnopravnosti i demokratskih principa u radu policije s fokusom na osnaživanje žena i njihovo udruživanje, te poboljšanje integriteta i statusa policijskih službenica, s posebnim akcentom na povećanje broja žena uopće, a pogotovo na rukovodećim pozicijama", govori Kristina Jozić.

Diskriminaciju je nekada teško prepoznati

Udruženje trenutno okuplja oko 300 policijskih službenica, a zalaže se za državu u kojoj policija odražava raznolikost društva kojem služi i u kojoj su svačija ljudska prava zaštićena, napominje predsjednica Udruženja. U maju ove godine organizirali su radionicu za bh. policijske službenice i predstavnice institucija na kojoj se razgovaralo o diskriminaciji na osnovu spola i prijetnjama kojima su izložene policijske službenice kao braniteljice ljudskih prava.

Jozić govori da je istraživanje pokazalo da je zakonska regulativa na polju zaštite ovlaštenih službenih osoba u obavljanju poslova sigurnosti na zadovoljavajućem nivou, budući da su u krivičnim zakonima na svim nivoima u BiH inkriminirana konkretna krivična djela kojima se tretira ova problematika, te se za određena blaža srodna ponašanja i prekršajno može odgovarati.

„Također se, na osnovu prikupljenih informacija, nije moglo zaključiti da su žene bile češće izložene napadima, odnosno ugroženije u odnosu na svoje kolege“, napomenula je predsjednica.

Kada je u pitanju diskriminacija na radnom mjestu, u policijskim organima u BiH evidentirano je svega sedam slučajeva u posljednjih sedam godina, od čega je samo jedan slučaj diskriminacije po osnovu spola, te je samo jedan slučaj u konačnici procesuiran.

Jozić napominje da su proveli i anonimnu anketu, te da je rezultatima utvrđeno da su 24 od 45 policijskih službenica bile izložene nekom vidu diskriminacije koju nisu prijavile, od čega je 21 bila izložena diskriminaciji po osnovu spola, sedam seksualnom uznemiravanju. Rezultati ankete upućuju na veliku tamnu brojku.

„Iz toga se može zaključiti da policijski službenici/e nisu dovoljno osviješteni o prisutnosti diskriminacije, ne znaju je prepoznati, te nisu dovoljno upoznati s mehanizmima zaštite. Također, nisu poticani i ohrabrivani da prijavljuju diskriminaciju.

S tim u vezi, potrebno je ohrabrivati prijavljivanje slučajeva diskriminacije i zaštiti žrtve, čime se šalje jasna poruka da je policija poslodavac koji pruža jednake mogućnosti za žene i muškarce, omogućava svim zaposlenim da daju svoj puni potencijal u radnom okruženju, te da upravo policija služi kao primjer drugim institucijama i postavlja standarde u takvim slučajevima“, govori predsjednica Jozić.

Poticanje žena da se prijave u policijske organe

Jozić napominje da ima još jedna stavka na koju će se Udruženje fokusirati: „Budući da u policijskim strukturama na svim nivoima u BiH gotovo nema žena na rukovodećim pozicijama, odnosno ima ih svega 0,50 posto sve naše napore usmjerit ćemo na osnaživanje žena i povećanje broja na višim i rukovodećim pozicijama.“

Također, policijske službenice su podzastupljene u policijskim organima na svim nivoima u BiH, gdje ih trenutno ima od 5 do 15 posto. Kada je u pitanju privlačenje većeg broja žena za prijem u policijske organe, Udruženje je u prethodnom periodu realiziralo projekat pod nazivom „Budi policajka“ u okviru kojeg su policijske službenice prezentirale rad policije u osnovnim školama s ciljem promoviranja policijske profesije i privlačenje što većeg broja potencijalnih kandidatkinja.

 Kristina Jozić  - undefined

Privatni album: Kristina Jozić

Na pitanje da li bi preporučila drugim ženama da apliciraju za prijem u policijske organe, Jozić govori:

„Trudimo se da promoviranjem uspješnih žena u policiji i njihovih priča potičemo žene da se prijavljuju na konkurse. Određeni policijski organi primjenjuju posebne mjere na objavljenim javnim oglasima s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti, u smislu da se daje prednost ženi u slučaju dva podjednako kvalificirana kandidata, što je veoma pohvalno.“

Kristina Jozić govori da je kroz cijeli svoj radni vijek radila u civilu zbog prirode poslova koje je obavljala:

„Taktičku uniformu sam nosila samo u slučaju konkretnih operativnih angažiranja, odnosno provođenja većih operativnih akcija na terenu za vrijeme rada na istragama, kao i povremeno za vrijeme rada na poslovima glasnogovornice prilikom izvještavanja o određenim događajima od značaja za javnost. U principu volim raditi u civilu, ali kada je potrebno, uvijek rado oblačim uniformu i nosim je s ponosom.“

Poticati žene da se bore za više pozicije

Žene se još uvijek bore za svoja prava, neke uspješne žene govore da je ovo „svijet za muškarce“, no predsjednica Jozić govori da joj je teško prihvatiti tu tvrdnju kada u njemu živi više žena.

"Imajući u vidu da žene čine više od 50 posto populacije, zaista je tužno što žene još uvijek dozvoljavaju da budu podređene u mnogim sferama javnog i privatnog života.

Mislim da se ženama teško probiti i doći do vodećih pozicija i u mnogim drugim zanimanjima i sferama rada, ne samo za žene unutar policijskog organa. Ono što je specifično za policiju jeste upravo činjenica da su u našem društvu još uvijek duboko ukorijenjene predrasude i stereotipi o policijskom zanimanju kao ekskluzivno muškom i ženi kao 'slabijem' spolu. Često i žene same nisu u dovoljnoj mjeri rodno osviještene i svjesne svojih mogućnosti, ali ni poticane da se, uvjetno rečeno, bore za više pozicije.“

Jozić govori da je najbolji način za prevazilaženje predrasuda edukacija i lični primjer, navodeći da ako u praksi pokažete da možete jednako dobro, nekada i bolje, obavljati sve poslove i zadatke i uspješno se nositi sa svim izazovima policijskog zanimanja, doprinosite rušenju predrasuda.

Ličnim primjerom rušiti predrasude

Jozić govori da je najbolji način za prevazilaženje predrasuda edukacija i lični primjer, navodeći da ako u praksi pokažete da možete jednako dobro, nekada i bolje, obavljati sve poslove i zadatke i uspješno se nositi sa svim izazovima policijskog zanimanja, doprinosite rušenju predrasuda.

Kristina Jozić duži vremenski period živi u vanbračnoj zajednici sa partnerom sa kojim ima dvogodišnju kćerku. Na pitanje da li je njena porodica ima razumijevanja za njen posao, Kristina Jozić odgovara:

„Dok sam radila kao istražiteljica, moram priznati da je trebalo mnogo razumijevanja za moj posao, zbog čestog ostajanja poslije redovnog radnog vremena, nekad rada noću, i nemogućnosti razgovaranja o poslu koji radim, odnosno slučajevima na kojima sam angažirana. Moram priznati da je moj partner uvijek imao razumijevanja i vjerovatno je zbog toga naša veza opstala.“

Posao koji Jozić obavlja je zahtjevan i traži mnogo odricanja te je zbog toga potrebno imati potrebnu podršku kod kuće: „Nije bilo lako „živjeti sa mnom“ ni u periodu dok sam obavljala poslove glasnogovornice, budući da sam stalno „bila na telefonu“, pratila sve informativne emisije u svim terminima, elektronske i printane medije i sl. To je nekako bila naša svakodnevnica i u dane vikenda i praznika. Mogu reći da je moj partner zajedno sa mnom živio taj posao.“

Napominje i da je policijski posao časno i humano zanimanje, koje nije samo posao ili profesija, već trajno životno opredjeljenje za činjenje dobra: „Smatram da se ovaj posao zaista mora voljeti da bi se u njemu istrajalo bilo da ste muškarac ili žena.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije