Komemoracija Mileni Dravić: Simbol velikog dara za glumu i izuzetnu dobrotu

Anadolija
Komemoracija Mileni Dravić: Simbol velikog dara za glumu i izuzetnu dobrotu
Foto: AA / Komemoracija Mileni Dravić

Veliki dar za glumu, izuzetna dobrota, ali i ljepota krasili su glumicu Milenu Dravić, a poslije nje ostaju njeni filmovi i serije kao ostavština za budućnost generacijama koje dolaze - ovako su se od poznate glumice oprostili mnogobrojni glumci, reditelji i prijatelji na komemoraciji u Beogradu.

"Ako ste se rodili s velikim darom za glumu i izuzetnom lepotom, vaše ime je Milena Dravić", rekao je dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević, u prepunom Zvezdara teatru, na sceni "Danilo Bata Stojković" u Beogradu.

Da nam ostaje samo da se ponosimo što je bila naša, dobra, iskrena, draga i dobar prijatelj, poručila je glumica Seka Sablić.

"Sigurna sam da njena duša sada ide prema nekom svitanju. S puno poštovanja i s mnogo, mnogo, mnogo ljubavi, mogu samo da kažem - zbogom, za sada", rekla je ona.

Radoslav Zelenović, bivši direktor Filmskog centra Srbije, naveo je da sada kada se opraštamo od Milene, s više od 160 filmova, serija i drama "ostaje da se slivaju u jedan film koji postaje dokument o jednoj kinematografiji i jednoj zemlji koja još uvijek postoji samo u filmovima".

"To ostaje ostavština za budućnost generacijama koje dolaze, koje mogu da budu ponosne na činjenicu da je na ovim prostorima stvarala prava, istinska filmska diva. Draga Milena, vrata koja si otvorila na početku svoje karijere zauvek ostaju otvorena za našu ljubav i poštovanje i danas i uvek i zauvek. Hvala ti, draga naša Milena", rekao je Zelenović.

Glumica Anica Dobra ispričala je kako je s Milenom Dravić dugo pričala - o filmovima, tekstovima, te kako je Dravić zamolila da pričuva njene fotografije s glumcem i Mileninim suprugom Draganom Nikolićem, a na kojima je i Dobra.

"I evo sad stojim ovde odakle ne mogu da ti telefoniram, a morala bih da ti javim Milena makar, da sam ipak uzela te fotografije, da ne brineš. Ima još toliko stvari koje sam htela da ti kažem, a nekako nisam stigla. Nikad ti nisam rekla Milena da te volim, ali se nadam da ti nisam davala razloga da sumnjaš u to. Milena, jedna i jedina, ti sad to sigurno znaš", kazala je.

Od glumice se oprostio i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

"Milena, bila je čast poznavati te, privilegija sarađivati s tobom, a sada nama u Jugoslovenskoj kinoteci privilegija, čast i obaveza biće čuvanje uspomene na tebe, kroz tvoj i Gagin legat i projekcije filmova u kojima će ti se poput nas, diviti oni koji će doći posle nas, a i oni koji će doći posle njih. Doviđenja do sledeće projekcije", kazao je Pantelić.

Reditelj Stefan Arsenijević ispričao je kako je Milena voljela ljude i umjela da se raduje tuđem uspjehu.

"Gde god da se rodila, Milena Dravić bi bila zvezda i filmska diva. Imali smo sreće da se rodila kod nas, s njom bilo je mnogo lakše da podnosimo ovaj krš i kupus oko nas, dalje moramo sami. Hvala za sve, Milena", dodao je.

Glumac Vojin Cvetković prepričao je kako je tokom snimanja filma u Pirotu vidio Milenu Dravić kako sa sobom nosi kofere, dušeke, jastučnice, zavjese, jer će tokom snimanja provesti mjesec dana van svog doma.

"Milena se zauvek uselila u naše živote, donela je svoje zavese, lustere, filmove, marame, svoju dobrotu, svoje plave oči i sve nam je ostavila", istakao je glumac.

Akademik Ljubomir Simović naveo je da je suvišno ponavljati ono što je svima poznato, da ništa na svijetu nije tako definitivno kao smrt.

"Danas, kada Milenu Dravić ispraćamo na taj neminovni put smrt kao da nije toliko definitivna. U mnoštvu likova, koje je stvorila - od prekobrojne seljančice do Hasanaginice, od partizanke do kraljice Margarete Savojske, među nama ostaje mnogo živih Milena", poručio je.

"Nikada nisam mogao da shvatim, ali sam vrlo dobro osećao, kao bilo ko i bilo kad, u njenoj karijeri ono što se zove dobrota i ljubav", naveo je reditelj Dejan Mijač.

Od velike glumice oprostio se i reditelj Jagoš Marković, koji je naglasio da je Milena Dravić bila svjetlost.

"Zaista je bila i ostala zvezda. Ne znam kako, ali znam da je ta svetlost neugasiva. Živote nam je obogatila i ulepšala. S njom su bili ipak neka velika porodica. S njom, kao protivtežom, gospodstvo je nekako živelo i opstajalo među nama", kazao je.

Glumica Branka Petrić pričala je o filmu Uloga moje porodice u svetskoj porodici, kao i "najljepšoj ljubavnoj sceni između Dravić i Dragana Nikolića".

"S ushićenjem smo komentarisale film kad smo ga gledale posle više od 30 godina. Film se ponovio prikazivao baš ovih dana, ali ga ti nisi gledala, jer se u tom času približavala tvoja barka da te odvede u zemlju koja se zove legenda Milena Dravić", tako se od Dravić oprostila glumica Branka Petrić.

Tokom komemoracije, puštani su inserti iz njenih mnogobrojnih filmova i serija, među kojima se nalaze "Bitka na Neretvi", "Hasanaginica", "Sutjeska", "Kozara", "Povratak otpisanih", "Policajac s Petlovog brda", "Bure baruta", "Gospođa ministarka", "Lud, zbunjen, normalan" i mnogi drugi.

Ispraćena je uz pjesmu Arsena Dedića Milena i gromoglasnim aplauzom kolega i prijatelja.

Dravić je preminula 14. oktobra u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, a biće sahranjena danas, 19. oktobra, u 15.30 sati u Aleji zaslužnih građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije