Komemoracija i sahrana Vojke Đikić u utorak 30. avgusta

Radiosarajevo.ba
Komemoracija i sahrana Vojke Đikić u utorak 30. avgusta
Arhiv / Vojka Đikić
Odlazak Vojke Đikić, urednice, pjesnikinje i prevoditeljice, predstavlja veliki gubitak za kulturni život Bosne i Hercegovine.

Njeni prijatelji i kolege s tugom su primili vijest da je ova izuzetna žena preminula u bolnici, nakon duge bolesti, u nedjelju 21. avgusta 2016, u 84. godini.   

Prijeratna urednica Trećeg programa Radija Sarajevo vodila je redakciju koja se na istančan način bavila umjetnošću, esejistikom i uzdizanjem značaja kulture dijaloga.

Kao svojevrsna mentorica mladim piscima i novinarima, utjecala je na formiranje čitave jedne generacije koja je na Trećem progrmu radija sticala svoja značajna iskustva, te potom aktivno kreirala medijski život BiH.  Svaka emisija nastala u toj redakciji bila je dokaz da Bosna i Hercegovina posjeduje kapacitete i intelektualnu scenu ravnopravne sa ostalim dijelovima tadašnje države. 

I nakon rata u BIH, gospođa Đikić ustrajavala je u težnjama da Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu prikaže kao centar znanja i talenata. Pokrenula je 'Sarajevske sveske' kao nezavisni regionalni časopis koji će služiti kao forum za dijalog i biti posrednik za doprinos pomirenju na Balkanu. U ovu ideju uspjela je 'uvući' brojne domaće intelektualce i pisce,  te obezbijediti podršku i pomoć iz raznih dijelova svijeta.

Vojka Smiljanić Đikić iza sebe je ostavila  pet zbirki poezije i nemali broj prijevoda. Oni koji su je pobliže poznavali, sjećaju se i njene strasti prema druženju s prijateljima, konstruktivnoj polemici, živim dijalozima, ali i po vrhunskom kulinarskom umijeću. Svako ko ju je poznavao bivao je počašćen time.

Komemoracija za ovu izuzetnu ženu bit će održana u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu, u utorak 30. avgusta u 10.00. SAhrana će se obaviti istoga dana u 12,00  na groblju Lav u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije