Koc: Sigurnost i blagostanje Evrope počinje na granici Turske s njenim susjedima

Anadolija
Koc: Sigurnost i blagostanje Evrope počinje na granici Turske s njenim susjedima
Foto: AA / Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc poručio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da sigurnost i blagostanje Evrope i NATO saveznika počinje na granicama njegove zemlje sa susjedima.

I prije početka operacije "Izvor mira", kako je podsjetio ambasador Koc, izjave turskih zvaničnika su se odnosile na činjenicu da ta operacija ima za cilj isključivo samo terorističke elemente na sjeveru Sirije.

„Kao što svi znamo Turska se godinama bori protiv terorizma i mi ćemo nastaviti tu borbu uvijek i u svakom vremenu jer se radi o pitanju jedinstva, zajedništva, sigurnosti i blagostanja građana Turske. Pomenuti elementi bilo da se nazivaju YPG ili PKK narušavali su stabilnost regije i Turska je koristila svoje legitimno pravo na samoodbranu, a o tom je obavijestila svoje saveznike, ali i međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija, putem generalnog sekretara lično te NATO“, pojasnio je Koc.

Koc je istakao da je Republika Turska u svakoj prilici objasnila da su jedini i isključivi cilj operacije „Izvor mira“ samo teroristi i da ova operacija nikako nije udar na bilo čiji teritorijalni integritet, zemlju ili resurse.
Podsjećajući da je Turska pružila utočište za više od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, Koc je rekao i da je jedan od ciljeva operacije „Izvor mira“ omogućiti siguran dobrovoljni povratak Sirijaca, stvarnih vlasnika zemlje, na njihova ognjišta.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc  - undefinedFoto: AA: Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc

Ambasador Koc je napomenuo i da je Turska prije posljednje operacije, na sjeveroistoku Sirije izvela i operacije „Štit Eufrata“ i „Maslinova grana“.

„Iskustva ovih operacija su cijelom svijetu pokazala da se ustvari radi o formiranju sigurnih zona i okruženja za povratak sirijskih izbjeglica. U prilog tome govori povratak 360 hiljada izbjeglica na od terorista oslobođena područja“, rekao je Koc.

Podsjetio je i na pokušaje pogrešnog predstavljanja same operacije i njenih ciljeva, ali se, kako je rekao, na terenu ispostavilo da je Turska posvetila ogromnu pažnju bezbjednosti civila, a prisutne su i humanitarne organizacije koje su na usluzi stanovništvu.

Koc je naglasio da je Turska postigla uspjeh i na terenu i za pregovaračkim stolom.

„Turski narod je tokom ove operacije djelovao jednim glasom, kao jedno tijelo i u konačnici možemo kazati da je i to jedan od važnih faktora u postizanju sporazuma i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama“, kazao je Koc.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 22. oktobra se u Sočiju sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i postigao dogovor koji uključuje početak zajedničkih tursko-ruskih patrola na sjeveru Sirije.

Na sastanku Erdogana i Putina i delegacija, koji je trajao više od šest sati, postignut je dogovor prema kojem se teroristi YPG-a povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji. Ranije je postignut sporazum i sa SAD-om o povlačenju terorista iz regije obuhvaćene operacijom "Izvor mira".

"Borba protiv terorizma se tiče svih"

Koc je napomenuo da Turska nije jedina zemlja koja se suočava s problemom terorizma i borba protiv terorizma iziskuje veoma naporne i istovremeno veoma precizne aktivnosti na terenu ali i pravovremeno i tačno informisanje institucija i javnosti drugih zemalja o poduzetim koracima.

„Kada spomenemo ISIS ili YPG/PKK, to znači da govorimo o terorističkim grupama koje destabilizuju regiju, ne radi se samo o Turskoj. Borba protiv terorizma se tiče i zemalja regije u kojoj se Turska nalazi, ali se ova borba tiče i zemalja Zapada i zemalja Istoka, svih", poručio je Koc.

„Treba spomenuti da Turska ima stratešku ulogu kada je u pitanju migrantska, izbjeglička kriza sa kojom se suočava Evropa. Turskoj je pripao veoma važan zadatak koji se odnosi na iznalaženje načina za zaustavljanje migrantskog vala prema Zapadu. Kao članica NATO i kao država sa ovako važnim geostrateškim položajem Turska je zaslužila mnogo više pomoći od njenih saveznika“, kazao je Koc.

Vrlo važnom je ocijenio ulogu Turske u regiji kada je u pitanju stabilnost na regionalnom nivou ali i stabilnost Evrope.

„Na ovu operaciju (Izvor mira, op.a.) treba gledati na taj način jer sigurnost i blagostanje Evrope počinje na granici Turske sa njenim susjedima i zaštita te granice je i zaštita stabilnosti Evrope. Problem terorizma, problem izbjeglica nije problem samo Turske, to je problem svih partnera u NATO-u ali i problem zemalja EU“, kazao je Koc.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc  - undefinedFoto: AA: Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc

„Kao što je rekao ranije i ministar Mevlut Cavusoglu, operacijom 'Izvor mira' Turska je uspjela zaustaviti nastojanja da se na sjeveru Sirije formira teroristički koridor, da se tamo konstituiše svojevrsna teroristička regija nastala na prisilnim demografskim promjenama“, rekao je Koc i dodao i da su u tom smjeru vođeni i razgovori Turske s dvije svjetske sile, Sjedinjenim Američkim Državama i Ruskom Federacijom, koji su rezultirali postignutim dogovorima i početkom njihove implementacije na terenu.

Podsjetio je da je cilj Turske, kao što je ranije i ponavljano, trajni mir i stabilnost Srednjeg istoka, ali će ova zemlja sasvim sigurno reagovati u slučaju neke prijetnje.

"Snažna Turska znači i stabilna BiH"

Ambasador Koc je najavio i proslavu 29. oktobra, Dana Republike Turske, koji će ove godine biti obilježen na poseban način i u Bosni i Hercegovini jer, kako je rekao, ove godine postoje i posebni povodi, a neki od njih su i sporazumi sa SAD-om i Rusijom.

Podsjetio je da je ovim povodom održan i koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu, na kojem su nastupili umjetnici iz BiH i Turske.

Kako je najavio ambasador Koc, 29. oktobra, Dan Republike Turske bit će obilježen u sarajevskoj Vijećnici u prisustvu velikog broja gostiju, a tom će prilikom biti upriličena i projekcija turske zastave na zgradi Vijećnice.

"Snažna Turska znači i stabilna BiH, znači i dobre odnose i velike projekte na Balkanu", poručio je Koc.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije