Ko je Dajana Dangubić, hrabra žena koja je brutalno pretučena

Radiosarajevo.ba
Ko je Dajana Dangubić, hrabra žena koja je brutalno pretučena
Facebook / Dajana Dangubić nakon napada u Banjoj Luci

Snažna, uspješna i hrabra 29-godišnja Dajana Dangubić iz Konjica, potporučnica u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine te prva žena komandir tenka M-84, napadnuta je sinoć u Banjoj Luci.  

Povodom napada na Dajanu danas se oglasio novinar, pisac i kolumnista Dragan Bursać, a njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

Dajana Dangubić, prva žena koja rukovodi tenkom, žena koja skače sa Starog Mosta. Žena koja se bori za prava žena.

Žena heroj!

Žena koja je sinoć brutalno napadnuta jer “nosi kratku kosu”?! Napadnuta je u Banjaluci, prijestonici nasilja, homofobije i ksenofobije. Sramotno objašnjenje policije, možda je okidač za napad to što se tako obukla i što ima kratku kosu?!

Dajana kaže da je više bolio sraman razgovor sa policijom, nego udarci koje je dobila. 

Dajana je nešto najbolje u mojoj zemlji, a šljam koji joj je prijetio i napao je, vuče moju zemlju na dno.

Podrška za Dajanu, napadači se moraju pronaći, a mi svi zajedno prst na čelo-zašto pojedinim od nas smetaju najbolji od nas???

Dajana, ti si naš ponos!”, napisao je Bursać.

Ko je Dejana Dangubić?

"Ja sam Dajana Dangubić! Ja sam OSOBA. I volim sebe baš ovako androgenu kakvu me napraviše roditelji iz mješanog braka ( čitaj mama i tata)! Društvene norme me ne mogu promjeniti i ne želim se u njih uklapati. Nije ženstvenost sminka i muževnost mišić svi smo mi mnogo više od toga. Varijacije i razlike su lijepe. Iskrenost prema sebi je lijepa. Voljeti sebe tako individualnu je lijepo. Ne uklapajte se u standard da bi bili prihvaćeni, napravite novi standard, svoj standard", napisala je prošle sedmice na svom Facebook profilu ova hrabra pripadnica Oružanih snaga BiH. 

O uspješnj pripadnici Oružanih snaga BIH pisali smo i na portalu   Radiosarajevo.ba u nekoliko navrata. U  razgovoru 2017. godine istakla je  "kako se ističe biti oficir u OSBiH i da to znači biti dio tima koji se konstantno razvija i napreduje".

Upoznajte hrabru Dajanu Dangubić, ženu komandira tenka u OS BiH

"Moja profesionalna vojna specijalnost je oklopno mehanizovani rod, gdje obavljam dužnost komandirke tenka M-84. Biti oficir Oružanih snaga BiH znači biti u prilici učiti mnogo, ići na razna školovanja, kako u inostranstvo tako i u BiH. To je jedan kvalitetan sistem, gdje se znanje, rad i zalaganjecijene bez obzira na rodne razlike. I zaista vjerujem da žene mogu sve", istakla je jednom prilikom Dangubić.

Osim svog posla, Dajana voli prirodu i sport, a završetak Agromediteranskog fakulteta u Mostaru 2013. godine, Dajana je obilježila na poseban način, skočivši sa Starog mosta.  

dajana_dangubic_osbih2.jpg - undefined

OS BiH: dajana_dangubic_osbih2.jpg

"Ja sam jedna od sedam žena koji su ikada skočile sa Starog mosta i jedina koja je to ponovila više puta. Inače, volim adrenalinske sportove jer mi pomažu da kroz poznavanje sebe, samokontrolu i disciplinu pomjeram sopstvene granice", dodala je tada Dajana.

Dajana je apsolutna državna prvakinja u olimpijskom dizanju tegova i osvajala je medalje na europskim i svjetskim takmičenjima. Rekreativno se bavi paraglajdingom, sportskim penjanjem po stijenama i alpinizmom.

"I sport i vojska mi nude da budem bolja verzija sebe i da konstantno napredujem i težim ka novom cilju. Kada ispunim svoja očekivanja, zaista budem sretna”, riječi su Dajane Dangubić.

Dajana se sinoć u 18.38 sati oglasila na facebooku nakon napada riječima:

"Prethodnih mjesec dana prošla sam kroz pakao zločina iz mržnje samo zato što imam kratku kosu. Nije zločin i šljiva na oku problem, koliko je problem sistema koji treba da nas sve štiti, a gori je od nasilja. Zadojeni predrasudama i diskriminacijom do te mjere da sam se gore osjećala u razgovoru s njima, nego dok sam primala ovaj udarac. Državo, trula si i bolesna.". 

Kroz snimku upoznajte Dajanu - prvu ženu komandiratenka u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine: 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije