Ko je bio Irinej: Božić čestitao četničkim pokličima, slavio zločince i RS

19
L. R.
Ko je bio Irinej: Božić čestitao četničkim pokličima, slavio zločince i RS
Foto: EPA-EFE / Patrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej bio je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve i episkop Niški.

Umro je danas u Beogradu, od posljedica infekcije COVID-19.

Koronavirusom se vjerojatno zarazio na sahrani mitropolita Amfilohija - sjetit ćete se onih scena na kojoj su mnogi ljubili zaraženi leš (i Amfilohije je umro od COVID-a), lizali istu kašiku, pa se brisali istom krpom.

No, ko je zapravo bio patrijarh srpski Irinej, rođen 28. augusta 1930. u selu Vidova kod Čačka, građanskim imenom Miroslav Gavrilović?

Četnički poklič

Tadašnji Miroslav osnovnu je školu završio u rodnom selu, a gimnaziju u Čačku. Potom je završio i bogosloviju i to u Prizrenu 1951. godine, a onda i Bogoslovski fakultet Sveučilišta u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. . Zaredio ga je tadašnji German (patrijarh srpski), 24. i 27. oktobra 1959. godine.

Bio je u više navrata profesor Prizrenske Bogoslovije. Završio je postdiplomske studije u Ateni, gdje je otišao 1962. godine. Poslije toga je bio postavljen za upravitelja monaške škole u manastiru Ostrog. Za episkopa Niškog izabran je na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora od 21. do 28. maja 1975. godine. Dana 22. januara 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za patrijarha srpskog.

Ipak, i pored sveg tog školovanja, većina će ga pamtiti po nacionalizmu i izjavama koje su poticale mržnju.

"Za krst časni i slobodu zlatnu", četnički je poklič koji je ovaj svojevremeno citirao u - božićnoj poslanici. 

"Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju iz naših nedara, iz našeg bića", poručio je te 2014. patrijarh u poruci vjernicima za, kako je rekao, najradosniji praznik...

Pa je nekoliko godina kasnije, opet u božićnoj poslanici, pozvao na život u međusobnoj bratskoj ljubavi, ali poručio i "Dok je Srba, bit će i Kosova!". U nastavku je nacionalistički izjavio - "Kosovo je duša Srbinova! I Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jeruzalem!" U poslanici je pozvao na molitvu za ujedinjene Srbije, misleći na ostvarenje Velike Srbije...

Ljubav prema Dodiku

Krajem oktobra 2017. izjavio je kako je "srpsko stradanje nadmašilo stradanja armenskog i židovskog naroda".

Naravno, slijedom svega navedenog, ne iznenađuje to što nije krio podršku ni prema secenionističkoj politici bh. entiteta RS.

Tako je prilikom posjete Banjoj Luci, Milorada Dodika nazvao predsjednikom "najnovije srpske države". Za isti entitet je rekao da je nastao na "Božijoj pravdi i istini"...

Patrijarh srpski se na ovim izjavama nije zaustavio, nego je potom izjavio: "Mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umiju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima.".

A, onda se izvinio i izrazio "najdublje žaljenje" zbog, kako je naveo, "svog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana."

"Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana prenetog u dnevnom listu Blic na Svetog Savu, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vernici i verski lideri koji su se osetili povređenima iako takvu nameru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu, utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimana kao pojedinaca, Islamske zajednice kao celine i islama kao velike svetske religije", poručio je tada putem web stranic SPC.

Za genocid u Srebrenici patrijarh srpski Irinej je tvrdio da su Bošnjaci planirali genocid, a Amerikanci bombardovali Srbe.

Na račun ukopanih žrtava srebreničkog genocida u Potočarima jezivo je govorio: "U Potočarima sahranjeno više od 50 posto vojnika koji su stradali u borbama u i oko Srebrenice, što govori da su Potočari, koje pokušavaju predstaviti kao groblje žrtava zločina u Srebrenici, u suštini vojno groblje."

Na dan kad je Haški sud na doživotnu kaznu zatvora osudio srpskog generala, ratnog zločinca i jednog od predvodnika i arhitektu genocida Ratka Mladića srpski patrijarh rekao je kako "silni svjetski moćnici rade đavolska dela, a mi trpimo posljedice. Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve, a da su ostali nevini."

Patrijarh srpski Irinej Gavrilović promovirao je ideju Velike Srbije porukom: "Gde god živeli Srbi to je Srbija, bilo u Bosni, bilo u Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mestima."

Dakle, ko je bio?

U Novom Pazaru patrijarh srpski se s govornice otvoreno ismijavao i podrugljivo govorio kako samo bošnjački preci znaju zašto su promijenili vjeru...

I tako u nedogled, svojim riječima godinama nanoseći štetu zemljama u susjedstvu nad kojima je izvršena srpska agresija, ali i vlastitoj.

Pojedini će se sjetiti i kako je za velike poplave u Srbiji okrivio - LGBTQ paradu...

Da odgovorimo na pitanje s početka teksta - ko je bio partijarh Irinej?

Bio je to jedan osvjedočeni velikosrpski nacionalist, koji je kao član Svetosavske crkve sa svojim kultom mrtvih i osvjedočenom mitomanijom pozivao Srbe na mržnju prema svemu što nije srpsko i na uništavanje susjednih naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije