Kićo Slabinac: Ostao je žal što u Sarajevu nisam dobio nikakvu nagradu

Dino Ćatović
Kićo Slabinac: Ostao je žal što u Sarajevu nisam dobio nikakvu nagradu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kićo Slabinac

Koncert čuvenog Kiće Slabinca održao se u sarajevskom klubu KUK 21.3. u 20 sati, a istog dana u klubu SSH održan i razgovor s ovim autorom na temu Je li nestala zabavna muzika kao nezaobilazan element društvenog života, aludirajući na žanr koji je kod nas gotovo izumruo u korist folk muzike, u procesu koji je počeo još 80-ih godina.

Krunoslav Kićo Slabinac bio je velika zvijezda bivše Jugoslavije. Osnivač je sastava Dinamiti, Tornado, Kon Tiki, a njegova uspješna solo muzička karijera ove godine navršava tačno pet decenija. Često su ga mlađi autori prozivali u pjesmama jer je tada bio megazvijezda. Rambo Amadeus ga je spominjao u čuvenom stihu I Kićo Slabinac je rezao vene zbog jedne divne crne žene.

"Bila je i gora pjesma. Riblja Čorba je pjevala: Ponaša se kao klinac, kao Kićo, pa Slabinac. Bilo je zločestoće, tad su to bile glavne fore. Te pjesme su bile megahitovi - Plavuša, i Zbog jedne divne crne žene", dodao je Slabinac.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže i da mu se ne sviđa kako se danas društvo ophodi prema starijoj generaciji.

Kićo Slabinac - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Kićo Slabinac

"Rame mi je plavo od tapšanja 'gdje si legendo'. Zašto stare nasilno skidati sa scene? Vrijeme radi svoje. Mi smo išli od nule, ništa nismo napravili preko noći. A mladi su danas nestrpljivi, diskriminacija je prema staroj generaciji. To govori o kulturi jednog naroda. Cijela jedna generacija je živa pokopana. I stara plemena imala su Vijeće staraca jer je iskustvo velika stvar. U Hrvatskoj je 76 posto starije generacije, a izgubili smo pravo na svoje pjesme, glumce, filmove, sve je podređeno mladima. A emisije za mlade su na TV-u kad mladi i nisu kući", kazao je Slabinac.

Rado se sjeća svojih početaka, i kaže da ga za Sarajevo vežu samo lijepe uspomene.

"Kada sam se 1968. godine prijavio u emisiju Subotom uvečer - to je bilo nešto kao danas Voice, pobijedio sam sve svoje protivnike od jeseni do proljeća osvojio najveći broj bodova, i stekao pravo s pjesmom Plavuša da snimim svoju prvu singl ploču. I onda kreću festivali, od Sarajeva pa na dalje. Ali moram priznati da mi je Sarajevo ostalo jedino mjesto gdje nikada nisam dobio nikakvu nagradu. Osvajao sam razne nagrade na festivalima, ali ne u Sarajevu, pa mi je to ostalo nešto što nikad nisam dosegnuo do kraja. Naravno nastupao sam na festivalu Vaš šlager sezone i imao sam veliki hit Đorđa Novkovića Ja kakva je na Bentbaši trava. Bavim se danas time da napravim jedan suvremeniji aranžman, kad objavim CD povodom 50 godina solo karijere, obavezno ću staviti tu pjesmu. Tada su Indexi odnijeli prvo mjesto, tako da mi je opet pobjegla prva nagrada", rekao je.

Kićo Slabinac je poznat po ljubavnim baladama, žene su mu bile inspiracije, ali priznaje da Sarajke nisu bile djelom njegovih pjesama...

"Nisam nikada u Sarajevu imao neku veliku ljubav, valjda nisam bio tip za Sarajke. Onda dolazi Zdravko Čolić pa Oliver Dragojević, i mi odlazimo u drugi plan. Glazba je tada bila na visokom nivou, to su bili svjetski standardi. A danas sve raspalo, podjelili smo se po se po selima i ulicama, to je sve lokalno sad", naglasio je pjevač.

Kićo Slabinac - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Kićo Slabinac

Kaže da je činjenica da su pjevači iz njegovog vremena bili prepoznatljivi po stilu i glasu, i nema visoko mišljenje o današnjim mladim pjevačima.

"Ako je nekada Safet zapjevao, znalo se da je Safet. Ako je Zaim Imamović zapjevao znalo se da je Zaim. A danas na Splitskom festivalu imate 4 surogata Miše Kovača, Oliver Dragojevića, više ne znate ko pjeva. Svi isto pjevaju. Ja uvijek pitam ko pjeva, ne mogu da prepoznam pjevača", rekao je u Slabinac u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Njegove interpretacije Elvisa Presleya dale su mu epitet i najboljeg Elvisa na ovim prostorima...

"Slobodno ću reći, ja sam prvi roker u regiji. Imao sam sreću da je moj susjed bio najveći sakupljač ploča. I tu sam se zaludio rock n' rollom, tad su bile zvijezde Elvis Presley, Carl Perkins, Eddie Cochran... Mi smo se educirali na svjetskim zvijezdama. Elvis Presley mi je bio najdraži, znao sam ga dobro imitirati, jer ja sam bio i entertainer. Bio sam svestran. Pojaviće se netko ko će na svoj način biti interesantan, možda i bolji od mene", priča nam autor.

Osim što za sebe tvrdi da je bio prvi roker u regiji, ističe i da je pionir etno muzike na ovim prostorima...

"Danas u etno spada jedna pjesma koju sam ja s Dinamitima otpjevao. Ja sam pjevao na engleskom, bio sam proglašen za prozapadnjački element, forsirao sam tu glazbu. I onda mi je došao načelnik omladinske organizacije i rekao nema više pjesama samo na engleskom, daj napravi nešto naše. I onda smo se mi zezali sa pjesmom "Na kraj sela čađava mehana" na probi, i rek'o hajde da probamo da to odsviramo u rock n' roll maniru, i tako je to bila prva obrada narodne pjesme u modernom ritmu. I tako sam ja svirao etno još 1963., 1964. godine. Ja sam i repao prvi. Pa uzmite pjesmu Svatovac, to je bilo prvo repanje u narodnoj glazbi", prisjetio se Kićo Slabinac.

Rado se sjeća saradnje s Brankom Đurićem Đurom i svojim prvim filmskim iskustvom u Traktor, ljubav i rock n' roll.

"Bio sam šef ciganskog benda, i vrhunac je pjesma na engleskom gdje mi pjevamo na engleskom, a ni jedna riječ nije na pravom engleskom, tako smo mi nekad pjevali, znali smo par riječi, a ostalo improvizirali. Ja Đuru cijenim i poštujem, on je genijalac. U jednoj sceni on mene udara, ja padam s bine, a onda njega moji cigani cipelare. Jedno 7-8 puta smo ponavljali scenu gdje me udara, i to mu je sada glavna fora iz toga filma kako se zafrkavao i namjerno vraćao scenu gdje me udara. A ja nisam znao kako to na filmu ide, znao sam da se vraća ali mi tada ništa nije bilo sumnjivo (smijeh)", kazao je na kraju razgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije