Katica: Vratit ćemo struku u redove sarajevske policije

E. Halimić
Katica: Vratit ćemo struku u redove sarajevske policije
Arhiv / Admir Katica

Prema najavama Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo bit će razmatrane sutra na sjednici kantonalne skupštine.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica za Radiosarajevo.ba kazao je da se radio o „civilizacijskom iskoraku“ te da će predložene izmjene značajno unaprediti organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije, a posebno kada je u pitanju vraćanje struke i integriteta u policijske redove.

Admir Katica  - undefined

Arhiv: Admir Katica

„U pripremama izmjena uzeli smo u obzir izvještaje Tužilaštva KS, te je izvršena analiza zaposlenih u Upravi policije MUP-a KS. Zaključili smo da čak dvije trećine policijskih službenika nemaju adekvatnu stručnu spremu za radno mjesto na kojem se nalaze“, pojasnio je Katica.

Dodao je da izmjene zakona idu i u smjeru depolitizicije rada u policiji.

„Prvenstveno u smislu da policijski komesar prema novim uslovima neće moći biti neko ko je ikad bio član neke političke stranke ili je djelovao u političkom smislu“, naglasio je Katica.

Prema njegovim riječima, isti uslovi će važiti i za članove Policijskog odbora, Nezavisnog odbor i Odbora za žalbe javnosti.

„U prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima KS utvrđuje i sigurnost pozicija načelnika i inspektora u Jedinici za profesionalne standarde, jer je predviđeno da više neće postojati mogućnost da zbog određenih radnji koje poduzimaju u okviru svojih službenih zadataka trpe posljedice, odnosno da ih policijski komesar može premjestiti na drugo radno mjesto“, istakao je Katica.

Dodao je da se time osigurava potpuna efikasnost i integritet postupka unutrašnjih istraga u Upravi policije MUP-a KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije