Kandidat za predsjedavajućeg VM BiH: Ko je Zoran Tegeltija?

Radiosarajevo.ba
Kandidat za predsjedavajućeg VM BiH: Ko je Zoran Tegeltija?
Foto: Vlada RS / Zoran Tegeltija

Za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je konačno kandidovan Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Nedugo od završetka posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, posato je politički aktivan. Obnašao je niz značajnih funkcija.

Kako navodi Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), osnovnu školu i gimnaziju je pohađao u Mrkonjić Gradu. Na sarajevskom Ekonomskom fakultetu je diplomirao 1986. Dvije decenije poslije je magistrirao. Doktorirao je na Univerzitetu Janićije i Danice Karić u Beogradu 2008. godine.

Postignut dogovor: Zoran Tegeltija predložen za mandatara Vijeća ministara

Od 1998. je član SNSD-a. Obnašao je brojne značajne stranačke funkcije i funkcije u javnim institucijama. Dva puta je biran za načelnika Mrkonjić Grada. Za ministra finansija RS-a je imenovan 2010. Na čelu Ministarstva finansija je ostao nakon Općih izbora 2014.

Ovaj istaknuti član SNSD-a je u imovinskom kartonu iz 2014. naveo da posjeduje automobil Audi A6 iz 2005. vrijedan 15.000 maraka.

Njegova supruga Dušanka ima stan od 89 kvadratnih metara. Zajedno su uštedjeli 15.600 eura (više od 30.000 maraka). Kreditno su zaduženi po 50.000 maraka. Jedan kredit su trebali vratiti prošle godine, a drugi trebaju otplatiti do 2022.

Tegeltija je rođen 29. septembra 1961. u Mrkonjić Gradu. Ima kćerke Jelenu i Ivanu, navodi CIN.

Danas ga je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kandidovalo za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije