Jerkov: Dokle god imamo Vulina i njemu slične nema mira i stabilnosti u regionu

Radiosarajevo.ba
Jerkov: Dokle god imamo Vulina i njemu slične nema mira i stabilnosti u regionu
PrtScr / Aleksandra Jerkov

Potpredsjednica Demokratske stranke i poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov u razgovoru za Radiosarajevo.ba je komentirala Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti koju je jučer u Skupštini Srbije predstavio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Piše: Faruk Vele

Vulin je kazao da je bh. etnitet RS nacionalni interes Srbije. Dodao je, uz ostalo, da "država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti".

"Dokle god u regionu, pri tome ne mislim samo na Srbiju, budemo imali političare koji na taj način tretiraju ovako ozbiljne probleme, a radi se prije svega o dnevno-političkim- marketinškim potrebama koje imaju, ili oni lično, ili njihove stranke, mi ne možemo doći ni do pomirenja, ni do mira, pa čak ni do stabilnosti u regionu. Dokle god imamo političare kojima nacionalne, etničke tenzije i drugi neki sukobi iz prošlosti služe kao nekakve dnevno-političke monete za potkusurivanje, mi ćemo imati vuline i s ove i one strane, i slične probleme. Ne mislim, kažem, samo na političare iz Srbije, niti samo na političare srpske nacionalnosti", kazala je Jerkov za naš portal.

Prema njezinim riječima, svuda u regionu, osim nekoliko izuzetaka, na vlasti su iste one stranke, nekada čak i isti oni ljudi, koji su direktno učestvovali u sukobima, ili su otvoreno podržavali politike koje su dovele do toga.

"To je veliki problem... Ti ludi ne mog dovesti do napretka i uvijek ćemo imati ovakvu situaciju", ističe Jerkov.

Očekuje reakcije na predstavljanje Strategije odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti.

"Oni na to i računaju. Oni imaju partnere i u BiH za tu igru. I u Hrvatskoj. To je sistem spojenih sudova. Jedan nacionalizam hrani drugi. Jedan ekstremizam hrabri drugi. Ja mislim da to odgovara svim političkim akterima u regionu. Sasvim sigurno će biti reakcija i sasvim sigurno će tom reakcijom svi biti zadovoljni", zaključila je Jerkov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije