Drukčija Vesna Pisarović uz pjesmu Indexa vratila se na scenu

E.B., F.Z.
Drukčija Vesna Pisarović uz pjesmu Indexa vratila se na scenu
Nakon što je sa scene odsustvovala punih dvanaest godina, Vesna Pisarović upravo je objavila novi album kojim sebe predstavlja u sasvim novom svjetlu.

Velika jugoslovenska pjesmarica najavljena je prvim singlom - jazz obradom poznate pjesme od Indexa.

Podsjetimo, Vesnina pjesma Da znaš bila je jedna od najslušanijih u bivšoj Jugoslaviji kada je objavljena 2000. godine. Iako je to bilo vrijeme koje danas može nazvati vrhuncem karijere, ova pjevačica je naprasno nestala sa scene.

Odsustvo sa scene iskoristila je educirajući se u prestižnim školama. Studirala je jazz pjevanje, prvo na konzervatoriju u Haagu, a kasnije i Londonu. Posljednjih godina živi i radi u Berlinu gdje nastupa s berlinskim muzičarima.

"Zbog svojevrsnog zasićenja i želje za novim znanjem odlučila sam napraviti pauzu", rekla je u intervjuu za Radiosarajevo.ba Pisarović.

"Zvuk se nije dogodio preko noći, ja sam još 2006. godine počela razmišljati o tom projektu. A začetnik ideje bila je Maja Perfiljeva. Ona me upoznala s Indexima, jer ja sam generacija koja nije slušala Indexe. Zaintrigirala me što se događalo prije Indexa i prije Maje Perfiljeve. To su dakle bile '60-e i '50-e jugoslavenske glazbe. Shvatila sam da se tu krije riznica glazbenog šarenila gdje su kopije i obrade imali jednaku važnost kao originali. Dakle u to vrijeme jugoslavenska popularna glazba je posuđivala latino, tango, francusku šansonu, američki rock and roll i sve su to pjevali na način kako se danas ne pjeva, aranžirali kako se danas ne aranžira. Postojala je podjela rada gdje je stih pisao pjesnik, gdje je glazbu radio kompozitor, gdje je pjevač znao pjevati... Mislim da danas nedostaje znanja i kritičnosti generalno u glazbi. Svako radi sve...", priča Pisarović.

Za njen posljednji projekt nazvan Velika jugoslovenska pjesmarica kaže kako je kombinacija svega.

"Nije niti pop, nije niti jazz, nije ni rock nije ni folk. Mislim da je upravo ta hibridnost definicija jazza. Kada su Charlie Parker ili John Coltrane ili velikani jazza birali materijal za improvizacije, to su bili također šlageri, američki šlageri. Ja sam izabrala jugoslavenske šlagere".

Na albumu se nalazi 13 pjesama, a osim prepjeva popularnih pjesama iz vremena bivše Jugoslavije nalazi se i sevdalinka Moj dilbere.

U razgovoru smo se prisjetili i Eurosonga 2004. godine kada je za bh. predstavnika Deena napisala pjesmu.

"Tu sam pjesmu napisala za Deena preko noći. Bila sam u Sarajevu na koncertu, sreli smo se i rekao mi da se traži pjesma za Eurosong. Sjećam se kako sam Deena zamišljala u nekoj disco pjesmi gdje se može gibati, gdje može plesati, jer onaj je ta osoba, voli pjevati ali voli i plesati. Drago mi je da se ta pjesma i danas vrti.“

Vesna Pisarović nam otkriva kako uživa biti na putu gdje nikada nije zadovoljna, gdje se jako mnogo mora vježbati. Sretna je kaže što se odlučila na iskorak. A pored jazza za nju je sevdah novi izazov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije