Jasna Diklić: Glumci su danas kao na vjetrometini

Azra Islamagić Mulahmetović
Jasna Diklić: Glumci su danas kao na vjetrometini
Foto:Vanja Ćerimagić / Diklić: S novom predstavom u augustu ponovo pred pozorišnom publikom
Glumica koja voli reći da je cijeli život na daskama koje život znače, jer je na taj put krenula stopama svoje majke, svoje bogato iskustvo posljednjih godina nesebično i s mnogo ljubavi prenosi na nove generacije.

Jasno je, govorimo o Jasni Diklić, umjetnici koja je iza sebe ostavila dubok trag i koja i i danas s mnogo energije, kako je i naučila, djeluje na nekoliko polja.

Na početku razgovora za Radiosarajevo.ba  kaže nam da trenutno radi na pripremi nove predstave, koju priprema zajedno s redateljicom Selmom Spahić i mladim kolegama. Ujedno sa svojim timom priprema i 6. Internacionalni festival Juventafest, koji će u biti održan od 13. do 17. septembra u Sarajevu.

Riječ je o festivalu za koji je glumica posebno vezana.

„Ovaj Internacionalni festival srednjoškolskog teatarsko stvaralaštva je nastao s idejom, prije svega, da okupi i edukuje srednjoškolce iz oblasti teatarske umjetnosti iz naše zemlje, Europe i svijeta, da se mladi upoznaju i druže, jer su svi učesnici u Sarajevu sve dane Festivala zajedno. Pokazalo se da su se kroz ovih pet Festivala, značajno rušile postojeće predrasude mladih ljudi.

Dakle, baveći se djecom različitog uzrasta kroz teatarsku umjetnost, pokušala sam kroz ovu vrstu aktivnosti, osmisliti njihovo slobodno vrijeme i poduprijeti ga jakim kulturnim potrebama, te smislom za prihvatanje i razumijevanje zajedništva, a sve to da bi mogli osvojiti zdrave i funkcionalne puteve sazrijevanja. Iz ovog mog angažmana rodila se i ostvarila ideja Juventafesta,“ pojašnjava Diklić.

Kroz sve ove godine podrška lokalne zajednice je minimalna, no to svakako nije razlog za odustajanje.

„Najveća finansijska podrška svih pet Festivala je dolazila od Američke ambasade koja je prepoznala vrijednost ovog projekta i kada je smatrala da smo stali „na svoje noge“ prepustila nas je brizi lokalne zajednice.

Međutim, s brigom lokalne zajednice i njihovom učešću u finansiranju mi nismo u mogućnost nastaviti s ovom značajnom misijom. Izgleda da je to usud svih kvalitetnih projekata,“ iskrena je glumica.

 Malo prije početka Juventafesta, Diklić će se još jednom naći na daskama koje život znače i to s predstavom Selme Spahić „Djeca sunca“, prema tekstu Maksima Gorkog.

„Da, premijera će biti krajem augusta i mogu reći da sam rado pristala na ovu ponudu. Također, u augustu igram u dugometražnom filmu koji režira mladi reditelj Nermin Hamzagić. I tom projektu se radujem. Volim raditi s pametnim, talentovanim i obrazovanim mladim ljudima,“ govori Diklić za Radiosarajevo.ba.

Za razliku od mnogih mladih glumaca, pa i onih srednje generacije koji s velikom mukom dolaze do angažmana za Jasnu nema predaha.

„Mislim da su vremena takva da su umjetnici, generalno, na vjetrometini i da samo od njih zavisi gdje će ih taj vjetar odnijeti. Bilo bi dobro da se društvo drugačije odnosi prema njima, naročito mladima i ponudi neka rješenja, po ugledu na zemlje u kojima je umjetnost „zaštićena“, da tako kažem,“ osvrće se Diklić na trenutnu situaciju bh. umjetnika koja i nije tako sjajna.

Na naše zadovoljstvo jedna od aktivnosti ove ugledne glumice u narednom periodu bit će i pisanje kolumni, koje će biti objavljivane na portalu Radiosarajevo.ba, a u kojima će, kako kaže, pokušati da na iskustvenom planu komentira svoj život kao određen put.

Jasna Diklić: Teško je biti Glumac, a još teže Glumica

„Sa zadovoljstvom sam prihvatila poziv da budem jedna od vaših kolumnistica. Pisat ću o odgovornosti koja je preduslov za slobodu, o moralnosti u politici i društvu,“ poručuje Diklić.

Uživanje s porodicom

Jasna Diklić majka je Ismara Volića, uglednog profesora matematike na Wellesley Collegeu u Bostonu, koji je spojio ugodno s korisnim te je posljednjih nekoliko mjeseci, nešto duže nego obično, borovio u Sarajevu.

„Da,poslije dužeg vremena moj sin Ismar sa svojom porodicom proveo je šest mjeseci u Sarajevu kao Fulbrihtov stipendista. Uživali smo, još nam je nedostajala moja kćerka Ljiljana,“ naglašava Diklić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije