Đorđević: Veliku pažnju izazvala je skulptura sirijskog dječaka Aylana

Jasmina Ćebo
Đorđević: Veliku pažnju izazvala je skulptura sirijskog dječaka Aylana
Foto: Jasenko Đorđević / Mač

O bosanskohercegovačkom umjetniku Jasenku Đorđeviću pisali su brojni strani mediji. Njegova umjetnička djela krase svjetske i europske galerije te privatne domove poznatih osoba.

Skoro deset godina izrađuje nevjerovatna umjetnička djela na samom vrhu grafitne olovke, a za portal Radiosarajevo.ba otkriva kako je sve počelo sasvim slučajno.

"Sjećam se, brat mi je poslao link o jednom umjetniku iz Amerike koji je prvi počeo izrađivati skulpture na vrhu olovke koji je u to vrijeme bio jedini u svijetu te me je izazvao da i ja pokušam napraviti nešto slično. Naravno, izazov sam prihvatio i nakon nekoliko dana poslao mu jednu gotovu skulpturu. Budući da sam uvijek bio zaljubljenik u minijaturu i u to vrijeme izrađivao mikroorigami skulpture, nije mi bilo teško da se upustim u novu avanturu“, prisjetio se svojih početaka.

Đorđević je istaknuo da greške u ovom poslu nisu dozvoljene te da se čak i loš potez od pola milimetra ne može ispraviti, a veoma je uočljiv.

The Infinity Gauntlet - undefinedFoto: Jasenko Đorđević: The Infinity Gauntlet

"Rad na vrhu olovke je veliki izazov, jer je grafit lako lomljiv, a dimenzije su prilično male (oko 2-5mm u promjeru). Dovoljan je samo trenutak nepažnje i malo jači pritisak da polomite skulpturu“, rekao nam je.

Postupak izrade jedne skulpture, kako nam je kazao, prilično je jednostavan. 

"Potrebna je olovka i neki alat za rezbarenje. U mom slučaju to su hirurški skalpeli i igle kao i mnogo strpljenja. Na početku prvo izaberem neki motiv koji ću rezbariti te na osnovu toga izaberem oblik olovke, tj. grafita (okrugli ili pravougaoni). Nakon toga skiciram taj motiv na papiru, kako bih mogao napraviti plan i smanjiti mogućnost lomljenja grafita na minimum, zatim izaberem različite oblike skalpela i započnem sa rezbarenjem“, pojasnio je ovaj bh. umjetnik.

Za izradu jedne skulpture, kako je rekao za portal Radiosarajevo.ba,  potrebno je nekoliko sati aktivnog rada da bi dobio grubi oblik skulpture, a potom i nekoliko dana kako bi se uradili sitni detalji. Naravno, to varira od same kompleksnosti rada.

"Budući da skulpture radim 'golim okom' ili uz pomoć lupe koja nema veliku moć uvećanja, neke detalje radim skoro 'naslijepo', po osjećaju“, istaknuo je.

Kralj Tvrtko - undefinedFoto: Jasenko Đorđević: Kralj Tvrtko

Zanimljivo je i to da mnogi njegovi radovi za cilj imaju da ukažu na neki društveni problem ili da prenesu poruku mira. Naime, svojom umjetnošću želi ukazati na brojne probleme i nepravdu u svijetu.

"Smatram da je zadatak svakog umjetnika da kroz svoj rad ukaže na neke društvene probleme i prenese neku pozitivnu poruku. Kroz svoj rad imao sam čast da surađujem s nekim velikim svjetskim organizacijama kao što su Amnesty International, Save the Children, Project Literacy. Učestvovao sam u dva međunarodna projekta u kojima su se moji radovi koristili kako bi se ukazalo na kršenje ljudskih prava. Iskreno, ne bih mogao izdvojiti niti jednu posebno, ali mogu reći da je najviše pažnje u svijetu izazvala skulptura trogodišnjeg sirijskog dječaka Aylana Kurdija koji je tragično preminuo zajedno sa svojim bratom i majkom pokušavajući da iz Turske preko Egejskog mora stignu na obalu Grčke", istaknuo je.

Sirijski dječak Aylan Kurdi - undefinedFoto: Jasenko Đorđević: Sirijski dječak Aylan Kurdi

Našeg sagovornika smo upitali na koje skulpture je najviše ponosan.

"Postoji možda nekoliko skulptura koje su mi iz nekog razloga draže nego ostale, kao npr. Na rubu, Stvaranje Adama, Sizif ili serija radova Majka i dijete. Nema nekog posebnog razloga, ali ako bih morao izabrati, odabrao bih te radove“, iskren je Đorđević.

Majka i dijete - undefinedFoto: Jasenko Đorđević: Majka i dijete

Ovaj sjajni umjetnik pokrenuo je i Udruženje za promociju minijature kao i jednu manju galeriju koja ima za cilj da promovira mlade i neafirmisane umjetnike iz cijele BiH i šire.

"Prošle godine pokrenuli smo udruženje i u okviru njega manju atelje-galeriju s ciljem promoviranja mladih umjetnika. U toku prošle godine održali smo nekoliko interesantnih izložbi koje su bile odlično posjećene. Na žalost, zbog nedostatka finansijskih sredstava, galerija je prije nekoliko mjeseci zatvorena, ali se nadam da bi se u nekoj skorijoj budućnosti ova divna priča mogla ponovo oživjeti. Za sada je to samo želja, ali u svakom slučaju javnost će biti obavještena na vrijeme“, kazao je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Jasenko Đorđević.

Ovaj nevjerovatni bh. umjetnik trenutno radi na nekoliko različitih projekata, a svoje radove objavljuje na Facebook profilu, Instagramu i Twitteru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije