Ivanović: Ljubavi za gitaru ne fali kao što nije ni prije 50 godina

Jasmina Ćebo
Ivanović: Ljubavi za gitaru ne fali kao što nije ni prije 50 godina
Neki od najboljih gitarista današnjice okupit će se predstojećih dana u Istočnom Sarajevu, u sklopu drugog po redu Festivala gitare.

Vojislav Ivanović, poznati bh. umjetnik gitare i kompozitor, predavač na Muzičkoj akademiji Istočno Sarajevo, osnivač Guitar Fest Sarajevo East  - pod idejom Gitara spaja, u intervjuu za Radiosarajevo.ba potvrđuje kako će festival i ove godine nastaviti tradiciju istim sadržajem kao i prošle.

"Koncerti, radionice, takmičenje, predavanja, promocije kao i druženje, s tim da će program biti  znatno bogatiji od prošlogodišnjeg. Imat ćemo četiri koncerta, takmičenje u šest kategorija, dosta promocija i mnogo majstorskih radionica", otkriva Vojislav Ivanović na početku razgovora najavivši i tri zanimljive promocije koje će biti u sklopu ovogodišnjeg festivala.

 Riječ je o dvije knjige i  jednim notnim izdanjima autora Vojislava Ivanovića.

"Promovirat ćemo knjigu Gitara kroz vekove autora Stevana Jovića koja govori o historijatu gitare te knjiga Gitara I autora Nenada Petrovića koja je zapravo udžbenik namjenjen za najmlađi uzrast, odnosno prve razrede Niže muzičke škole. Također ćemo imati izložbu gitara na kojoj će svoje radove predstaviti  sarajevski majstor za izradu gitara Slavko Mrdalj. Riječ je o gitarama ručne izrade koje će biti izložene u Kulturnom centru Istočno Sarajevo", kazao je Ivanović napomenuvši kako će posjetitelji imati priliku kupiti i CD izdanje Levantine Journey.

Inače, Levante Guitar Duo, koji čine Vojislav i Aleksandra Ivanović, izvodi jedinstven repertoar sastavljen od originalne muzike i aranžmana autora Vojislava Ivanovića.

Njegova muzika je impresivna, jazzy, tradicionalna i s klasičnim standardima specijalno pisanim i aranžiranim za duo. Iako im je muzika komponirana, često je obogaćena i prepuštena improvizacijama.

Unutar tonskog opsega klasične gitare i njene baštine, ova muzika koristi utjecaje različitih muzičkih stilova, kako s Istoka tako i sa Zapada, stvarajući novu – "levantinsku", cjelinu.

Putovanje dueta počelo je 2008. godine, a svirali su u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Grčkoj, Francuskoj i Njemačkoj.

"Levante duo čine moja supruga i ja gdje izvodimo uglavnom moje kompozicije kao i transkripcije standarda , ali ne samo jazz već i klasičnog standarda, ili kako ja to volim reći - standarda tradicionalne muzike", rekao je naš sagovornik.

Na pitanje ima li razlike između današnjih gitarista i muzičara od prije nekoliko decenija, kazao je kako sve zavisi od žanra.

"Ono u šta sam siguran jeste da entuzijazma i ljubavi za našu gitaru ne fali kao što nije falila ni prije 50 godina, ali stvari se naravno jesu promijenile u smislu pedagogije. Mnogo je više dobrih škola. Ima mnogo dobrih gitarista, možda čak i više nego prije. U svakom slučaju mi nismo samo za klasičnu gitaru već za sve vidove gitara što bi trebalo i najbolje da se vidi po koncertu Vlatka Stefanovskog", kazao je Ivanović.

Inače, Vlatko Stefanovski, Dimitris Kotronakis i Jose Luis Martinez održat će koncerte u sklopu večernjeg programa, ali i predavanja za polaznike radionica. Pored njih, master class radionice održat će i poznata bh. gitaristkinja Belma Tuzović Mujkić, kao i uvaženi gitaristi Predrag Stanković iz Tuzle, Boško Jović iz Zenice, Vojislav Ivanović, te mnogi drugi.

"Pored Stefanovskog bit će i nevjerovatni grčki  gitarista Dimitris Kotronakis koji je izmislio jednu potpuno novu tehniku sviranja na klasičnoj gitari a neke 'stvari' izvodi tako fascinantno da zastaje dah, kao i Jose Luis Martinez Moreno iz Španije. Martinez je predstavnik starije škole sviranja i pristupa muzici te izuzetno osjećajan i uzbudljiv gitarista", istaknuo je direktor festivala.

Ono što je posebno interesantno jeste završni koncert koji će biti zanimljiv po tome jer se paralelno odvijaju radionice, koncerti, takmičenje i promocije.

"Na tom koncertu će nastupati pobjednici svih kategorija gdje će publika imati priliku glasati i birati jednog takmičara koji će biti proglašen kao pobjednik i dobit će nagradu koja se zove 'Glas publike Guitar United Fest-a', što je poprilično neuobičajeno za ove vrste muzike. Taj način glasanja i nagrađivanja se obično vezuje za pop ili narodnu muziku", kazao je Ivanović na kraju razgovora za  Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije