Ismet Nuno Arnautalić: Samo zajedno, a ne jedni pored drugih

Promotivni tekst
Ismet Nuno Arnautalić: Samo zajedno, a ne jedni pored drugih
Foto: EYOF / Ismet Nuno Arnautalić

Ismet Nuno Arnautalić je čovjek kojeg svi vole i poštuju, on je istinski Sarajlija, osoba koja plijeni svojim šarmom i duhom. Zajedno sa Šefkom Akšamijom osnovao je 1962. godine kultnu pop-rock grupu Indexi u kojima je svirao ritam gitaru, a 1971. s Goranom Bregovićem i grupu Jutro koja je preteča Bijelog dugmeta.

Legendarni Nuno danas Sarajevu poklanja najljepši mogući dar snimajući sve njegove ulice i dajući opsežne informacije o njihovoj historiji, lokaciji i specifičnostima u popratnom tekstu, što redovno objavljuje na svojoj Facebook stranici. Sve ovo, a i mnogo više, razlog je što je upravo Ismet Nuno Arnautalić u odabranom krugu ljudi izabranih da budu prijatelji – ambasadori nadolazećeg EYOF-a, te smo tim povodom sa njim nakratko porazgovarali.

Koja vas sjećanja vežu za Sarajevo i zimu?

Arnautalić: Ja pripadam generaciji koja je imala sreću da doživi Zimske olimpijske igre koje su se održale u Sarajevu 1984. godine. Duže se pamti atmosfera koja je vladala u gradu od imena pobjednika i medalja koje su osvojili. Svi građani Sarajeva pomogli su organizaciji Zimske olimpijade na neki način. Darovali su ili svoj novac ili svoj rad ili svoj dobri duh Sarajlije. Olimpijada je upamćena po gostoljubivosti građana Sarajeva. Ništa to ne bi uspjelo da smo se dijelili po nacionalnoj osnovi: Hrvati neka brinu o slalomu i umjetničkom klizanju, Bošnjaci o hokeju i skokovima, Srbi o spustu i
veleslalomu, a ostali o ostalim sportovima. Moja je poruka - samo zajedno, a ne jedni pored drugih! Takav je i slogan EYOF-a: „We create together“!

EYOF je posvećen mladima. Kako Vi, iz Vaše perspektive, gledate na značaj EYOF-a za današnju generaciju mladih? 

Arnautalić: EYOF je još jedna sportska manifestacija koja će se 2019. održati na olimpijskim terenima. To je značajna prilika da opet pokažemo svijetu našu gostoljubivost i sposobnost za organizaciju velikih sportskih takmičenja. Ovakva takmičenja spajaju ljude a posebno mlade. Njima je
potreban izazov i prilika da pokažu ono što znaju. Siguran sam u uspjeh EYOF-a.

Na koje ćete borilište povesti unuka?

Arnautalić: Moj unuk, koji ima osam godina, već skija i takmiči se. Osvojio je jednom treće mjesto u slalomu. Eto prilike da vidi jednu značajnu sportsku manifestaciju i vrhunske mlade skijaše. Siguran sam da će to za njega biti veliki podsticaj da nastavi da se bavi sportom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije