Helena Vuković, Diša Gazi Husrev-begova: Maštala sam o životu u drugoj zemlji

L. K.
Helena Vuković, Diša Gazi Husrev-begova: Maštala sam o životu u drugoj zemlji
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Glumica Helena Vuković glumi Dišu u drami "Gazi Husrev-beže" Narodnog pozorišta Sarajevo

Mlada glumica Helena Vuković rođena je u Sarajevu 1995 godine. Diplomirala je ove godine na Akademiji scenskih umjetnosti u klasi prof. Alena Muratovića i doc. Dženite Imamović Omerović i već je nakon diplome uspjela zablistati na "daskama koje život znače", i to ni manje ni više - onim Narodnog pozorišta Sarajevo.

Naime, Helena je prošli mjesec, 27. oktobra zablistala na premijeri drame Gazi Husrev-beže u ulozi Diše, sestru Omer-begove, mlade djevojke koju glavni likovi uvlače u spletke i zavjere zbog bogatstva glavnog lika.

NPS / Gromoglasni aplauz za dramu “Gazi Husrev-beže ili bukagije”

Premijera / Tanja Miletić Oručević, redateljica predstave Gazi Husrev-beže ili Bukagije

Helena za sebe kaže da je obična djevojka, željna znanja, iskustva, uzbuđenja i avantura. Navodi da je očarana istočnjačkim kulturama, azijskim filmom i teatrom. Glumom se počela baviti amaterski još u 6. razredu osnovne škole, u okviru dramskih radionica koje je vodila glumica Jasna Diklić kojoj se neizmjerno divi.

"Jasna je uvijek govorila kako joj nije cilj 'praviti od nas glumce, već slobodne ljude bez predrasuda' i mislim da je ona ogromnim dijelom zaslužna za ono što sam ja danas, jer da bi bio dobar glumac mislim da prije svega moraš biti dobar čovjek. Kasnije sam u toku srednje škole maštala o životu u nekoj stranoj zemlji, pa sam i sve korake po pitanju fakulteta vodila u tom smjeru, dok se jedan dan nisam probudila s mišlju kako sam ja sam oduvijek htjela pokušati da upišem glumu", govori Helena za Radiosarajevo.ba.

Heleni Vuković je uloga Diše u drami Gazi Husrev-beže prvi profesionalni angažman. Navodi da je velika sreća što ima priliku raditi ono što voli.

Glumica Helena Vuković glumi Dišu u drami

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba: Glumica Helena Vuković 

"Sve je posebno u vezi s ovim angažmanom, ali ipak moram naglasiti koliko sam očarana glumačkim ansamblom i presretna sam zbog prilike da budem njegov dio. Ja sam se svaki dan iznova zaljubljivala u ovaj posao. Vraćajući se kući s proba pjevušila sam, smiješila se i osjećala leptiriće u stomaku. Evo osjećam ih i sada dok se prisjećam", govori mlada glumica.

Svako od glumaca je oduševljavao Helenu na sceni i napominje da osjeća veliko poštovanje prema svim ljudima koji su bili uključeni u stvaranje ove drame. Glumica navodi da je uživala radeći na ovoj drami, kao i da je bilo dosta proba na kojima se preispitivala, vrtila u začaranom krugu ili nije mogla pronaći “ključ” neke scene.

"Nije prošla niti jedna proba, u kojoj se nisam zaljubila u nešto ili nisam nešto novo naučila, samo gledajući kako rade ljudi kojima sam se uvijek divila iz publike ili u učionici, pošto su u predstavi igrali i moji profesori s Akademije. Tu su i redateljica Tanja Miletić-Oručević, dramaturzi Hasan Džafić i Džejna Hodžić koji su okosnica ovog cijelog kreativnog procesa", navodi Helena.

Diša je mlada djevojka, koja je zbog ljubavi prema Gazi Husrev-begu, spremna na sve - napominje Helena.

Dišu je, kaže, osjetila unutar sebe još od prvog čitanja teksta.

"Ja uživam u svojoj mladosti, ne trudim se da ostarim prije vremena, i često u svojim godinama nalazim opravdanje za mnoge stvari koje mi dođu na um. Tako sam isto oživjela i Dišu, kao slijepo zaljubljenu djevojku koja u konačnici nema zle namjere, iako na svom putu srlja. Ona je na neki način izmanipulisana i ohrabrena od autoritativnih likova da čini to što čini", govori Vuković.

"Mislim da mi se tek u ovom vremenu poslije premijere počinju slijegati utisci i o mom radu i o onome što ću popraviti. U ovoj ulozi alterniram našoj glumici Moni Muratović koja će se uskoro treći put ostvariti u ulozi majke, a koja je ulogu Diše radila na poseban i drugačiji način. Mislim da je u tome ljepota našeg posla, što svako radi iz sebe, svog srca i habitusa i cijeloj priči uvijek daje jednu novu, drugačiju dimenziju", priča Helena.

Napominje da je "probila led" ovom predstavom i da joj je trebalo vremena da se navikne na novi prostor. Glumica na predstavu prvenstveno gleda kao na dio kulturne baštine Sarajeva, ali i kao komad o ljubavi:

"Iako se o ovom komadu govori kao o historijskoj drami, ja je gledam isključivo kao komad o ljubavi - ljubav čovjeka prema njegovoj državi, ljubav prema Bogu, ljubav prijatelja prema prijatelju, ljubav sestre prema bratu i brata prema sestri, ljubavi muža prema ženi i žene prema mužu, ljubavi majke prema djetetu…I, naravno, ljubav prema vlasti, moći i novcu. Mislim da je komad toliko sadržajan u odnosima, da on ne nosi jednu poruku, već njih mnogo", govori Helena.

Helena nastavlja rad na Akademiji kao asistent na predmetu Gluma gdje će biti podrška studentima i stvarati zajedno sa njima. Nada se da će uskoro imati priliku za neku novu ulogu i da čvrsto vjeruje da će svako od nas odigrati upravo onu koja mu pripada.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije