Helem Nejse: Našu generaciju želimo sačuvati od nametnutih vrijednosti

S. H.
Helem Nejse: Našu generaciju želimo sačuvati od nametnutih vrijednosti
Pjesma "Kabadahija" koju je sarajevska ekipa Helem Nejse snimila u saradnji s Markom Louisom za kratko vrijeme je osvojila srca publike.

Za samo nekoliko dana preslušalo je skoro 120 hiljada osoba, a ekipu Helem Nejse, koja je izdala pjesmu nedugo nakon promocije albuma prvjenca Go u gostima, već nazivaju megacarevima i pjesmu smatraju najboljim što su momci do sad ponudili.

"Kabadahija je priča naše generacije, naših vršnjaka, koji na leđima nose i teret svojih roditelja. Ta pjesma je naš način da ukažemo na predrasude, diskriminacije i odbojnosti prema drugom i drugačijem, a što je u našem društvu, zemlji i regionu izrazito i glasno. Podjele i mržnja nas samo vraćaju nazad, a ko to još želi!? Smatramo da imamo odgovornost pokušati sačuvati našu generaciju od svih politički namenutnih vrijednosti. Nije nikakva hippie filozofija nego jednostavno zdravorazumsko razmišljanje. Ne možemo birati u koga ćemo se zaljubiti, jer srce samo bira. Zašto onda dozvoliti predrasudama da nam ubijaju ljubav?", rekli su za Radiosarajevo.ba iz grupe Helem Nejse.


Saradnja s Markom je, kažu, nastala vrlo spontano. Upoznao ih je saksofonista Dubioze kolektiv Mario Ševarac, koji je upravo dijelove za pjesmu Kabadahija snimao u Markovom studiju u Beogradu.

"Mario nam je rekao da se Marku jako svidjela pjesma, a mi smo pomislili: Pa zašto onda ne bi probali ukrstiti energije i napraviti je skupa? Saradnja se dogovorila, napravila se odlična pjesma, a iz te saradnje proizašlo je i sjajno prijateljstvo. Marko je odličan muzičar i planiramo skupa raditi u studiju u budućnosti, a bit ćemo njegovi gosti na koncertima u Novom Sadu i Sarajevu", najavili su iz Helem Nejsea.

U ovoj godini Helem Nejse je sarađivao i sa popularnim bh. bendom Dubiozom kolektiv. Na novom Dubiozinom albumu Pjesmice za djecu i odrasle nalazi se pjesma koju su snimili Pionirska, a koja govori o aktuelnom društvenom problemu odlaska mladih u inozemstvo. Helem Nejse našao se i na filmu Dubioza koji je govorio o dosadašnjoj karijeri bh. benda, a koji je promoviran u Mikser Houseu nakon čega su članovi ekipe Dubiozi uručili nagradu od 15 eura.

"Saradnja s Dubiozom je sjajno iskustvo koje nam je pomoglo da naučimo dosta stvari, budući da nas dosta stvari i zanima. Rad na pjesmi Pionirska protekao je u dobrom duhu, zabavnoj atmosferi, a usput su snimljeni kadrovi za njihov dokumentarni film, koji je usput rečeno, odličan. Pojavili smo se u filmu i evo čekamo da nam plate 40 maraka koje smo dogovorili", rekli su nam iz Helem Nejsea.

Sa Dubiozom će nastupiti i na koncertu u dvorani Mirza Delibašić  koji će se održati 1. decembra povodom 48. rođendana Centra Skenderija.

"Koncert u Skenderiji za nas predstavlja veliki izazov, budući da ćemo imati priliku da sviramo pred punom dvoranom u koju može stati oko 10 hiljada eura. Uvijek se radujemo izazovima jer stvarno volimo ovo što radimo. Svirat ćemo nekih 40 minuta, a repertoar ostavljamo kao iznenađenje za naše vjerne pratioce", rekli su za naš portal.

U planu za 2018. godinu, što se tiče nastupa, imaju planirane festivalske i klupske svirke.

"Već imamo nekoliko bukiranih svirki za proljeće i ljeto. Sad za sad, trudimo se što bolje ispromovirati novi singl i sve ostalo što radimo. Sve ide svojim redom", najavili su iz Helem Nejsea navodeći kako razmišljaju o stadionskim koncertima jer su im dvorane premale.

"Bit će dobro ako napunimo barem šesnaesterac", rekli su nam u svom prepoznatljivom stilu.

Novi singl planiraju objaviti u januaru - pjesma je već gotova, a spot je u razradi. 

"Spremamo još jedno iznenađenje za našu publiku. Ne bismo otkrivali ništa više", otkrili su nam iz Helem Nejsea.

Izdavanje novog albuma je u rukama izdavača Periskop records koji im obezbjeđuje kompletnu digitalnu distribuciju.

"Sarađujemo još od albuma Go u Gostima i planiramo da tako i ostane", prokomentirali su, te dodali da se iskreno nadaju da će album završiti do proljeća.

"Bar smo to zacrtali kao cilj. No vidjet ćemo. Saradnji će još biti i to mnogo atraktivnih, ali ni to nećemo otkrivati. Sve u svoje vrijeme, neko na vrijeme, neko u nevrijeme", rekli su nam iz Helem Nejsea.

Iz Helem Nejsea su nam pojasnili da ekipa zapravo nikada nije bila dvojac.

"To je u suštini jedna klasična medijska konstrukcija koju nismo željeli. Helem nejse je konglomerat ljudi čija je sfera poslovanja jako široka. Pored nas dvojice, tu su Toshi, Sanjo, Ajda, Momo i Urednik. Mi smo samo dio ekipe koja se medijski eksponira. Toshi je relativno novi član i unio je nevjerovatnu energiju svojom kreativnošću i znanjem. Jako talentovan, vrijedan i produktivan. Može li Helem nejse bez njega ? Pa koga nema, bez njega se ne može", prokomentirali su iz Helem Nejsea.

Cijela ekipa do sada je vrijedno radila na radioemisiji, a iza sebe imaju i pozorišnu predstavu Sarajevski dani terorizma sa kojom nastupaju u Kamernom teatru 55, o čemu smo već pisali

"Emisija piči svake nedelje, a predstava redovno puni Kamerni teatar. Svaki segment iziskuje puno posla i odricanja, ali jednako uživamo radeći na svemu. Nadamo se da će ostati tako te da će sistem rada napredovati iz dana u dan. Cilj je da publika bude zadovoljna jer bez njih, ovo realno ne bi postojalo. Hvala svima koji nas vole, prate i šeruju. Slušajte Helem nejse i furajte cašpiju", poručili su iz Helem Nejsea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije