Gordana Katana dobitnica Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida

Radiosarajevo.ba
Gordana Katana dobitnica Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida

Banjalučka novinarka i humanistica Gordana Katana,  ovogodišnja je dobitnica Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki Izvor.

"Biti novinar znači iz dana u dan kritički propitivati stvarnost. Ne lagati. Postavljati pitanja, tražiti odgovore. U ime svih onih koji nemaju privilegiju javne riječi. U BiH pogotovo. Zbog ubijenih, prognanih, prevarenih, gladnih, zbog Srebrenice, Tomašice, Kazana... Put je to kojim se teže ide. Koji sam sama odabrala i nikada nisam požalila", napisala je Gordana Katana nakon što ju je izvrijeđao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na press konferenciji u martu ove godine.

Hrabroj novinarki, Gordani Katani, u Banjoj Luci nikada nije bilo ugodno biti novinar, a pisala je za brojne domaće i strane medije. U 20 poslijeratnih godina najviše tekstova objavila je u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje. Uvijek odana profesiji i novinarskoj etici često je bila izložena prijetnjama, uvredama, otkazima i pritiscima.

Na sve to odgovara: ‘’Ja nisam stalak za mikrofon. Ni stenograf. I nikada neću to biti.’’ Do rata je radila kao pravnica, a za novinarstvo se opredijelila 1995.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije