Goran Bregović otkrio tajne o Bijelom dugmetu, iz svoje prošlosti...

Radiosarajevo.ba
Goran Bregović otkrio tajne o Bijelom dugmetu, iz svoje prošlosti...
Gostujući u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” Goran Bregović prisjetio se malo poznatih detalja iz historije Bijelog dugmeta, pompe koja je pratila njihove turneje, ali i stava da tokom turneje “nema droge i maloljetnica”.

Na pitanje Ivana Ivanovića, navodi B92, da li je ipak bilo droge u bendu, Brega je rekao:

 

“Ja sam imao period droge u Italiji, tamo sam s tim počeo sa 18 godina, a kad sam počeo da studiram više se nisam drogirao. Kasnije u Londonu opet jer nisam imao disciplinu da pišem tekstove na vrijeme. Da bih pisao u cajknutu držao sam se budnim deset dana. Bez kokaina je nemoguće biti budan 10 dana.

 

Jugoton je u to vreme bila izdavačka kuća za koju je snimalo Bijelo dugme. Čelnicima je brzo bilo sumnjivo što su fakture svaki put bile sve veće za troškove benda, a posebno su se uvećavali troškovi za „cvijeće i kolače“.

 

Ustvari je to bio kokain jer je išao na trošak Jugotona“, priznao je Brega.

 

Brega je, piše SB, otkrio i kako se počeo baviti muzikom: “Moj otac je bio vojno lice i amaterski je svirao violinu pa je htio da je i ja sviram. Upisao me u muzičku školu, ali ja sa sam se odlučio za gitaru. Bio sam kao dječak u izviđačima, i ko od izviđača nije znao svirati gitaru, nije imao šta tražiti..."

 

Kazao je i kako je, kad je imap 15 godina, svirao u kafanama - najduže je nastupao u jednoj kafani na autobuskoj stanici u Konjicu.

 

“I danas kada tuda putujem obavezno bacim pogled na autobusku stanicu... Ja sam bio dijete sa periferije Sarajeva i mi smo bili hendikepirani u odnosu na one koji su bili iz centra. Uh, kad se sjetim gdje smo sve svirali!

 

Dođeš u neki dom kulture na periferiji da sviraš, a upravnik ti kaže: ne može, komšija Himzo je teško bolestan, ne smijemo ga ometati galamom, dođite iduće sedmice. Dođemo za sedam dana, a Himzo još nije preminuo i opet ništa o svirke..."

 

 

"Sa sedamnaest godina nastupali smo u striptiz baru i to je bilo nevjerovatno iskustvo. Striptiz bar pun k'o šibica, a jedina nevina riba bila je Ismeta Dervoz koja je bila naša pjevačica..."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije