Godišnjica smrti Dječaka iz vode: Dokumentarni film o Milanu Mladenoviću

0
Radiosarajevo.ba
Godišnjica smrti Dječaka iz vode: Dokumentarni film o Milanu Mladenoviću
Foto: Goranka Matić, Blic.rs / Milan Mladenović

"U svakom porazu, ja sam video deo slobode i kad je gotovo, za mene - znaj, tek tad je počelo..."

Milan Mladenović (21. septembar 1958. – 5. novembar 1994.) bio je poznati ex-yu rock muzičar, pjesnik, pjevač i gitarista kultne beogradske grupe EKV.

Rođen je u Zagrebu, kao sin Spase (rodom iz Kruševca, Srbija) i Danice (iz Makarske), a u šestoj godini se s porodicom seli u Sarajevo, gdje je živio narednih nekoliko godina.

Zadužbina Milana Mladenovića danas predstavlja kratki dokumentarni film  “Praia Do Ventu Eternu”. 

Film je urađen od privatnih VHS snimaka nastalih tokom boravka Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube u Brazilu. Sliku prate odlomci iz Milanovog dnevnika koji je tada vodio, a posebno dirljivi ton ovoj filmskoj priči daje naracija Svetozara Cvetkovića.

Dokumentarni film Praia Do Ventu Eternu dobio je naziv po pjesmi s albuma Angel’s Breath, što u prijevodu znači "Plaža vječnog vjetra”, jer se i momenat nastanka ove pjesme vidi u filmu.

Kako je Milan Mladenović imao, a ima i dalje, poštovaoce širom regiona, a njegovo stvaralaštvo predstavlja temelj savremene kulturne i umjetničke scene, u četvrtak, 5. novembra, dokumentarni film Praia Do Ventu Eternu biće prikazan u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, ali i online, piše milanmladenovic.com

Premijeru dokumentarnog filma o Dječaku iz vode možete gledati na kanalu TV Sarajevo koji počinje u 17.40 sati, bit će dostupan i na YouTube kanalu takođe 5. novembra u 20.00.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije