Gabriela Ključe kuha na Radiosarajevo.ba: Moja slatka sarajevska priča

Elma Behram
Gabriela Ključe kuha na Radiosarajevo.ba: Moja slatka sarajevska priča
Ona je Gabriela Ključe. Ova šarmantna gastro umjetnica velika je esteta i ništa ne prepušta slučaju.

Kada je prošle godine javnosti predstavila svoj blog "Kod Gabriele", vjerovatno nije ni sanjala da će do kraja te iste godine njene ruke, kreativnost, energija i pozitivan duh napraviti 1500 torti, zasladiti mnoga nepca i brojne događaje učiniti mnogo privlačnijim.

Njena priča u gastronomiji traje posljednih desatak godina, nastala čistim "koketiranjem" između ića i pića u obiteljskom okruženju, kulturi življena za stolom, prefinom odnosu prema hrani, kasnije kroz određenu edukaciju prerasla upravo u ovo što danas jeste, priča nam Gabriela. Riječ je o, kako kaže, slatkoj jednostavnoj gastro priči.

Gabriela_Kljuce_mozaik_RSA1.jpg - Gabriela Ključe kuha na Radiosarajevo.ba: Moja slatka sarajevska priča

Ova porijeklom Mostarka, odrasla je u Hrvatskoj, a kasnije dio života provodi u Francuskoj i Holandiji. Dolazak u Sarajevo sa suprugom Rankom i kćerkicom Maurom bila je, kaže, dobra odluka. Prilagodljiva kakva jeste, za kratko vrijeme stekla je mnoštvo prijatelja, oduševila i one koje prvi put sreće i nahranila i najzahtjevnije gurmane.

"Želim ljude motivirati da uživaju u hrani"

Kada je riječ o hrani nismo ni svjesni da živimo u zemlji s izobiljem kvalitetnih domaćih proizvoda, od mliječnih i mesnih prerađevina, do zdravog i ukusnog voća i povrća, ocjenjuje Gabriela.

"Stalno istražujem i pronalazim neke nove namirnice, toga mi ne nedostaje, ali nedostaje mi vidjeti ljude da 'guštaju' u hrani. Zato ih stalno pozivam i podsjećam na to. Želim ljude, želim svoje prijatelje i poznanike natjerati da uživaju u hrani, da uživaju u svakom zalogaju i da posvećuju pažnju razgovorima uz objed. To je ono čega se ne smijemo odreći."

Savršenstvo ukusa, estetski dojam, prepoznatljiva čistoća...

Gabriela preferira mediteransku prozračnu, laganu kuhinju. Tome su kaže dosta doprinijeli korijeni s očeve strane.

"Izobilje šarenog obarenog povrća koje 'bježi' pod zubima, par kapi maslinovog ulja i limunovog soka, krupna sol i file bijele ribe – moj objed čine tradicionalnim užitkom. Ne mogu odoljeti ni laganim varivima poput mladog graška, boba, slanutka, pripremljinim s morskim plodovima i mediteranskim mirodijama 'na žlicu'. Uh, već sve miriše..."

Međutim, korijeni je ne limitiraju da se okuraži pripremati i degustirati ostale bogate kuhinje poput francuske, meksičke, japanske...

Kako sada već svi oni koji su imali priliku surađivati s Gabrielom znaju da svaki proizvod koji izađe iz njene proizvodnje ima svoj pečat i nikada ne podbaci, pitali smo je kako uspijeva. Savršenstvo ukusa, estetski dojam te prepoznatljiva pedantnost nešto je što odlikuje rad naše sagovornice.

"Mnogo vremena posvećujem svakom proizvodu, nakon pripreme jela, dobar dio vremena odvojim i za izgled, ali ne nužno na ukrašavanje, više na posebnost i, svakako, higijena je jedna od najbitnijih stavki u kulinarstvu. Prepoznavanje je vremenom uslijedilo iako sam ja od samog početka smatrala da to jednostavno tako treba."

Šta je to što se "Kod Gabriele" mora naći u kuhinji?

"Bazične namirnice! Vrhunsko djevičansko maslinovo ulje, cvijet soli, šareni papar, češnjak, luk, nešto od probranih žitarica, svežanj začinskog bilja i 'komadić' ribljeg ili mesnog odreska. Uh, dalo bi se tu nešto izvrsno kužinati.

Začini! Često volim naglasiti kako su se vodili ratovi oko najboljeg trgovačkog puta kojim su se začini prevozili, gradovi i njihovi vladari bogatili. Probati nove recepte i eksperimentirati za začinima, iznenađuje ponekad i samu sebe. Taj svijet mirodija me uvijek inspirira i potiču moju individualnost. Ima moć, pruža nam užitak okusa. Ne mogu izdvojiti nijedan posebno, neodoljivo posegnem za tkz. Bouquet garni – peršin, majčina dušica, lovor omotani celerom ili porilukom."

Za one koji su u stalnoj žurbi i nemaju pretjerano vremena za pripremu obroka, Gabriela je ponudila keca iz rukava.

"Integralna tjestenina, šarena zelena salata, cherry paradajz, slanutak i koja kockica mladog sira. Skuhati tjesteninu, ostale sastojke nasjeckati, gotovi slanutak isprati, te sve začiniti dressingom od djevičanskog maslinovog ulja, žlicom meda, koja kap limuna, papar, cvijet soli. Slasno i ukusno!"

Šta je dovoljno skuhati, pripremiti, kako bismo pristojno dočekali drage goste?

"Za goste rado pripremam razne tapanade, plate odabranih bosansko hercegovackih sireva, salatu od kvinoje sa sezonskim povrćem, svoju čudesnu pate od blanširane tune, prepečeni domaći kruh i brzu jednostavnu čokoladnu tortu od maslinovog ulja sa svježim voćem. Uskoro vam otkrijem recept."

A u međuvremenu Gabriela nam je nesebično pokazala kako do savršenog paradižota. Pogledajte!

"Moja slatko-sarajevska priča je blagoslovljena"

Za one koji je poznaju nije nepoznanica da je Gabriela veliki altruista. Tako je nedavno bila dijelom priče koja se zove izgradnja Roditeljske kuće u Sarajevu. I ovaj put bila je srdačna. Uživalo se uz njena, kako voli reći, ića i pića.

Nedavno je bila i na Audijenciji kod Pape. Pozvana preko hrvatskog kulturnog drustva Napredak, bila je počašćena i radosno je prihvatila taj poziv.

"Papa i Vatikan, spontani spoj moje darežljivosti, spretne ruke, izvor vrhunskih namirnica od naših domaćih proizvođača, predivno vrijeme u mjesecu junu prilikom Njegovog posjeta – učinile su moju slatko sarajevsku priču blagoslovljenom za daljnji uspjeh. Često mi znaju reći da tortu nije krasila šumska jagoda iz Hercegovine, januarskog posjeta Vatikanu ne bi ni bilo. Od tada neke stvari u mom životu nisu iste..."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije