Fata Ožegović prodavala zemlju da ode u Meku pa hadž dobila na poklon

Radiosarajevo.ba
Fata Ožegović prodavala zemlju da ode u Meku pa hadž dobila na poklon
Jedan poziv 57-godišnje Fate Ožegović iz Vrnograča na jednu lokalnu radijsku stanicu u Velikoj Kladuši donio joj je poklon kojem se nije nadala i kojeg nije mogla ni naslutiti.

Fata je, naime, obradovana i počašćena odlaskom u Mekku i Medinu, na ovogodišnji hadž.

Kada je jednog jutra pozvala lokalnu radijsku stanicu i objavila da prodaje zemljište, a da onaj ko kupi, učiniće i dobro djelo jer će opremiti jednog putnika u Saudijsku Arabiju, nije ni slutila da sve to sluša, u tom momentu, nepoznata Indira koja će Fati pokloniti hadž, piše Radiovkladusa.ba.

„U prvom navratu nisam znala na šta se odnosi taj njen oglas, mislila sam da priprema dijete za školovanje u Saudijskoj Arabiji, ali, kada sam joj se javila pod izgovorom da želim kupiti to zemljište, kazala mi je da joj je velika želja otići na hadž“ – priča Indira koja je jedno vrijeme radila u Velikoj Kladuši i za koju je vežu lijepe uspomene.

Pošto ju je dojmio Fatin život koja je sa samo tri godine ostala bez oca i majke, a u ratu bez muža i desetogodišnjeg sina, Indira je odmah odlučila šta će, pokloniće nani Fati hadž. 

Zamolila je aktiviste Fondacije „Iman“ da osmisle i prirede iznenađenje za Fatu. Brzo je kreiran potencijalni scenario i ekipa Fondacije je krenula put Vrnograča, naselja Dukići gdje Fata živi.

Predstavili su joj se kao osobe koje žele kupiti zemljište, a s obzirom da je nana Fata mislila da su oni pravi kupci, insistirala je da idu pogledati to zemljište koje je kilometrima udaljeno od mjesta u kojem živi. Tada su joj saopćili svoje prave namjere.

„U tom momentu nisam bila svjesna šta se dogodilo. Po njihovom odlasku, emocije su počele navirati i narednu noć oka nisam mogla sklopiti, od sreće i uzbuđenja“ – kaže nana Fata koja je cijelog života u vjeri ali dosad zbog finansijske situacije nije mogla sebi obezbijediti ono za čim joj je srce čeznulo, a to je odlazak na hadž.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije