Faruk Jahić Aki: Sarajevski muzičar koji spaja filharmoniju i DJ-ing

N. K.
Faruk Jahić Aki: Sarajevski muzičar koji spaja filharmoniju i DJ-ing
/ Faruk Jahić Aki
Faruk Jahić Aki je sarajevski umjetnik i muzičar koji je spojio nespojivo.

Faruk je član Sarajevske filharmonije već 15 godina kao perkusionista, a svoje slobodno vrijeme koristi kao DJ pod imenom Drumjay i zabavlja veliki broj mladih ljudi, te u posljednje vrijeme bilježi zapažen uspjeh svojim nastupima koji su svakog puta sve posjećeniji.

Kako kaže, muzika mu je u krvi otkad zna za sebe.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba govori da je u svijet DJ-inga ušao na nagovor prijatelja Sanjina Džonlića, koji je široj publici poznat po imenom SUBONE, i koji mu je predložio da svoje znanje i ljubav prema elektronskoj muzici iskoristi tako što će svirati perkusije s DJ-evima.

"Na početku svoje 'elektronske karijere' nastupao sam pod umjetničkim imenom Aki The Drum i svirao prekusije rame uz rame s većinom DJ-eva koji su svirali u Sarajevu, a kasnije i širom BiH. Od posebnih trenutaka bih izdvojio nastup s David Moraleson i koncert Jamiraquaia kada smo DJ Fera i ja bili predgrupa ovoj svjetski poznatoj grupi“, govori nam Aki.

Faruk Jahić Aki - Faruk Jahić Aki: Sarajevski muzičar koji spaja filharmoniju i DJ-ing

Faruk Jahić Aki

O muzičkom projektu DRUMJAY, koji već mjesecima plijeni pažnju na društvenim mrežama, kaže da se radi zapravo o realizaciji ideje njegovog prijatelja Dejana Čivše koji mu je savjetovao da osim sviranja perkusia s DJ-evima „zavrti“ sam muziku koju voli.

DRUMJAY je zapravo multi percussion performer uz realtime korištenje mixete, loopova, remix decka i električnih perkusija. Prevedeno, to znači da miksam trake već poznatih producenata uz koje dodajem udaraljke koje sviram, snimam i reproduciram. Sam naziv DRUMJAY objedinjuje moje dvije strasti, udaraljke i miksanje elektronske muzike“, govori nam ovaj profesionalni muzičar.

Priča nam da u svojim nastupima kao DJ "vrti" uglavnom muziku koja nema dodirnih tačaka s klasičnom muzikom.

 „Uglavnom je to muzika bazirana na House smjeru elektronske muzike“, dodaje on.

Faruk Jahić Aki - Faruk Jahić Aki: Sarajevski muzičar koji spaja filharmoniju i DJ-ing

Faruk Jahić Aki

„Volio bih povezati klasiku s elektronskom muzikom kao što je to u posljednje vrijeme praksa u svijetu“, priča nam on i osvrće se na turbofolk koji je uveliko zavladao našim prostorima i nema izgleda kako će se situacija ubrzo promijeniti.

„Bez omalovažavanja turbofolka, kao profesionalni muzičar ne mogu naći opravdanje za ovu pojavu. Pored tolikog raspona muzičkih pravaca žalosno je da mladi posegnu za takvom vrste muzike. Strašno me boli to što mladi ljudi slušaju turbofolk“, kazao je on i stavio naglasak na to da živi i uživa u svakoj noti i zvuku koji proizvede.

Za budućnost, kaže nam, da planira da ide na europsku turneju s orkestrom mladih muzičara iz San Josea iz SAD-a , s kojima surađuje već nekoliko godina.

„Ovi mladi muzičari sviraju vrlo interesantan klasični repertoar, a ja im se pridružujem kao gost perkusionista. Što s tiče elektronske muzike, naredni korak na kojem sam već počeo raditi je da se kao DRUMJAY počnem baviti produkcijom vlastitih pjesama“, zaključuje svoj razgovor za Radiosarajeov.ba Faruk Jahić Aki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije