Esma Numanović: Čeka nas dugo i toplo ljeto sa novim singlovima

S. H.
Esma Numanović: Čeka nas dugo i toplo ljeto sa novim singlovima
Foto: Privatni album / Esma Numanović

Esma Numanović je ime koje sve češće plijeni pažnju svojom muzikom. 

Kao vokal sarajevskog benda bRend nastupala je širom BiH i oduševljavala izvrsnim vokalnim interpretacijama. Nakon mnogo nastupa stigao je i njen prvi singl "Mrvice sunca" što je bio povod da sa Esmom razgovaramo za Radiosarajevo.ba.

"Ideja o stvaranju autorske muzike dugo se vrtila po mojoj glavi, ali okolnosti su bile takve da sam se do nedavno morala više posvetiti nekim drugim obavezama - fakultet, svirke i posao. Ovaj singl i još nekoliko njih započeli smo raditi još prije par godina, ali privatne i poslovne prepreke nisu dozvolile da ona prije ugleda svjetlo dana. Ipak, ovo je pravi trenutak jer smo tačno u onom dobu kada smo dovoljno sazreli da radimo i stvaramo, te da svoju muziku podijelimo sa drugim ljudima", rekla nam je Esma.

Pjesma je nastala, kako nam je ispričala, kao rezultat ljubavnih jada njenih prijatelja Mirze Begića i Zlatka Karahodžića, koji su napisali prve verzije teksta pjesme. 

"Kada je Timur Abaspahić vidio šta se dešava, odlučio im je olakšati situaciju i pokloniti par riječi i muzičkih dionica da sve to dobije svoj oblik. Zlaja je tada odlučio dovršiti pjesmu i staviti je sa strane. Ipak, nije mogla dugo ostati po strani jer nakon što sam je ja čula, nisam mogla izbaciti gitarske dionice iz glave i nisam se smirila dok nismo dobili 'Mrvice sunca'", ispričala nam je Esma.

Osim navedene ekipe, na pjesmi su intenzivno radili Vladimir Grizelj (Big Freeze Studio) i Elvir Bandić Banda, dok su pojedine muzičke dionice odsvirali Halid Hajduković i Svetozar Čanić.

Na muzičkoj sceni imaju, kako je navela, mnogo uzora ali posebno izdvaja nekoliko njih novije generacije: Natali Dizdar, Letu Štuke, Marko Louis, Silente, Detour i drugi.

Kako je ispričala za Radiosarajevo.ba, pjesma govori o svjetskoj boli neuzvraćene ljubavi, a što bi Zlaja rekao, poruka je univerzalna: "Ja tebe volim, ti mene ne voliš".

Ovom pjesmom, kako je ispričala, nisu probili led već su počeli da ga tope, pa sa ljetom očekuju da sve napokon okopni.

To implicira da je u toku snimanje jedne prave ljetne pjesme, samo je pitanje hoće li ove godine biti ljeta, kako je krenulo, našalila se Esma.

"Ipak, Mrvicama sunca uzimamo sebi za pravo da najavimo dugo i toplo ljeto popraćeno novim singlovima", otkrila nam je Esma.

Esma i Zlatko dugo već nastupaju kao bRend sa povremenim društvom nekih vrhunskih muzičara.

Esma Numanović - undefined

Esma Numanović i Zlatko Karahodžić na nastupu

"Istini za volju, svojevremeno smo svirali odlične svirke kao električna petorka što je bilo divno iskustvo, ali su nas okolnosti odvele u različitim smjerovima", ispričala nam je Esma navodeći kako su im nastupi i svirke baš dragi.

"Volimo i putovati tako da smo tokom posljednjih nekoliko godina osim sarajevskih kafića i klubova obišli i dosta drugih bh. gradova. Mislim da ne bi bilo fer ikoga izdvojiti jer gdje god da smo bili naišli smo na divno gostoprimstvo", rekla nam je Esma.

Kroz dugo godina rada za probijanje na muzičkoj sceni kaže kako put nije bio lak niti očekujem da će biti, ali je izuzetno raznolik, zanimljiv i lijep.

"Naišla sam na mnoge ljude s kojima je užitak svirati, ali i za koje je užitak pjevati. Primijetila sam da nas slične stvari pozitivno pokreću, prije svega dobra muzika i druženje. Pouka ima mnogo, ali one osnovne su sljedeće: manje hodanja na štiklama radi vena, nakon svirke ide se kući odmoriti za narednu i spavaj redovno. Šalim se, ona najbitnija je po meni ta da je važno voljeti ono što radiš, jer je u suprotnom jako teško biti sretan", ispričala je mlada pjevačica Esma Numanović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije