Esad Bajtal: Građani su kazali – dosta je!

3
Radiosarajevo.ba
Esad Bajtal: Građani su kazali – dosta je!
Foto: Tačno.net / Esad Bajtal

Dr. Esad Bajtal, poznati bosanskohercegovački intelektualac i politički analitičar kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da rezultate nedjeljnih izbora treba, prije svega, posmatrati kao poruku.

Piše: Faruk Vele

Jer, kako je pojasnio, "oni nemaju obim koji bi trebali imati, da nešto istinski dobijemo na najširem planu našeg društva".

"A to što treba da dobijemo, što građani traže, i što su ovom prilikom poručili staje u jednostavnu rečenicu – hoćemo promjene! Sad je taj obim promjena toliki koliko jeste. Promijenjeni su neki ljudi, u nekim mjestima, u velikim gradovima Bosne i Hercegovine kao što su Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Tuzla, što govori da se građanstvo osvješćuje, da provincija još nije stigla na taj nivo građanske svijesti koji može racionalno politički promišljati stanje stvari u našem društvu", kaže Bajtal.

Kako je došlo do promjena?

Ističe da su građani na scenu doveli "neke ljude o kojima ne znamo puno, iza kojih ne vidimo ni neke rezultate koji bih preporučivali, ali su nešto obećavali".

"Ako oni budu nastavili putem svojih obećanja i na tragu povjerenja koje su im građani dali, onda se mi možemo nadati i mnogo širem obimu promjena. Dakle, onom obimu promjena koji je bh. društvu neophodan", ističe on.

Govoreći o tome kako je došlo do promjena, iako su mnogi od nas bili uvjereni da su one gotovo nemoguće u podijeljenom društvu, Bajtal pretpostavlja su "okidač" bile afere koje su prethodile izborima.

"Posebno ove afere u okviru pandemije, sve te, dakle, poljske bolnice, respiratori i mnoge druge, a posebno ove koje se tiču života građana. To je nešto zbog čega su građani rekli: 'Pa, pazi, molim te, umjesto da brinu o tebi, o tvom životu i zdravlju, oni tvoj novac trpaju u svoje džepove, krijući se iza nekih nabavki koji tobože treba da nama služe'. Mislim da je to bio ključni udarac u čelo građanima i da su rekli: 'Dosta više!'.

S druge strane, mi smo građani sa najmanjom kupovnom moći u Evropi, tavorimo na dnu. Jedva sastavljamo kraj s krajem. A imamo evropsku plaćenu vlast. To je apsurd, paradoks", dodao je Bajtal.

Prema njegovim riječima, jaz između građana i vlasti je prevršio svaku mjeru.

"On je potpuno apsurdan, taj apsurd se teško podnosi, ali građani, očito, nisu nalazili načina da se odupru, sve do ovih udaraca, tipa afera o kojima govorim. Čini mi se, u psihološkom smislu riječi, a ovo ću koristiti kao metaforu, da su građani rekli: 'Između čega biram? Između toga da umrem od gladi, jer sam siromaštvom i bijedom osuđen na dugo, tiho umiranje, ili da me ubije korona. Idem na izbore, rizikovat ću koronu, tu možda igram lutrijski, ali će me glad sigurno ubiti'. Ljudi su birali, tražili su način svog opstanka. 'Neću da me ubije glad, neka me ubije korona, ako treba da nestanem'", analizira Bajtal.

Velike promjene

To, veli, ne znači da su građani upravo ovako govorili, ali je to nesumnjivo bio njihov podsvjesni stav, koji je regulirao njihovo ponašanje.

"Ovih 50 posto građana koji su izašli na izbore, to je velika izlaznost s obzirom da je u nas inače velika apstinencija. U doba korone to je veliki izlazak. Pretpostavljam da su izašli oni koji su ugroženi", dodao je.

Bajtal izražava uvjerenje da bi lokalni izbori mogli biti nagovještaj velike pobjede novih političkih snaga za dvije godine.

"Simptomatski čitano, ja to očekujem, nadam se, želim, kao bilo koji prosječan građanin. Sa stanovišta ovih rezultata, ovo treba da obaveže one kojima je vlast sada data. U toj obavezi za dvije godine trebaju da građanima pokažu da su se borili za promjene, a ne za golu vlast. Ako uspiju, ako kreću s promjenama, ako promjene budu evidentne, ako donesu određen rezultate koliko - toliko, ali da to bude dovoljno uvjerljivo, onda se možemo nadati drugačijem izbornom rezultatu 2022. godine, odnosno rezultatu koji će biti na tragu inercije što se dešavalo jučer - prekjučer", zaključio je Bajtal u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije