Elza Babić, vitalna Sarajka i u 77-oj godini osvaja planinske vrhove

L. K.
Elza Babić, vitalna Sarajka i u 77-oj godini osvaja planinske vrhove
Privatni album / Elza Babić je penzionisana učiteljica, a sad neumormo osvaja planinske vrhove

Elzu Babić smo nakon ugodnog razgovora s njom, nazvali superbakom. Nevjerovatna je količina pozitivne energije kojom zrači ova penzionisana učiteljica. Sarajka Elza ima 77 godina, vođa je planinarskih tura za Planinarsko društvo Bjelašnica i brojni su vrhovi koje je osvojila.

Elza je bila učiteljica preko 30 godina na Ilidži, a mnogi njeni učenici je se rado sjećaju kao blage i vječito nasmijane učiteljice.

Elza za Radiosarajevo.ba kaže da je uvijek voljela planinariti i da je počela s tim hobijem prije čak 40 godina:

"I kad sam bila mala - planinarila sam, kao desetogodišnja djevojčica penjala sam se na  Trebević, Romaniju i Igman. Dugo sam bila član PD Željezničar, pa sam poslije prešla u PD Bjelašnica."

Kaže da voli osvajati planinarske vrhove, ali da joj je ipak najznačajnije uživanje na planini, ali i druženje.

"Puno je toga što pružaju planine - šume, prelijepi proplanci, cvijeće, ljekovite trave, čist zrak. Osvojila sam dosta vrhova, počevši od Trebevića, Romanije, Igmana, Bjelašnice, Treskavice, Visočice, Jahorine, Kalina, Vlašića, Vranice, Prenja, Zelengore, Lelije i ostalih, nižih planina. Najdražiji uspon mi je bio na vrh Treskavice, Đokin toranj, Pakliješ... Bila sam i na Visokim Tatrima u Slovačkoj", govori planinarka.

Elza Nanić je penzionisana učiteljica, a sad neumormo osvaja planinske vrhove  - undefined

Privatni album : Elza Babić je penzionisana učiteljica, a sad neumormo osvaja planinske vrhove

Navodi da je znalo biti opasnih situacija, ali da je jako pažljiva:

"Bilo je opasnih situacija, upravo na Visokim Tatrima u Slovačkoj kada sam morala sajlom preći preko vodopada. Pazim na sebe i one koje vodim na pohode. Kao društveni vodič, nastojim da se brinem o svakom sudioniku pohoda i da ga dovedem do vrha. Tada su oni sretni, a ja još više."

Babić sa svojih 77 godina ima više energije nego neki dvadesetogodišnjaci, ali napominje da u njenom planinarskom društvu ima još starijih planinara kojima ne smetaju godine.

Navodi i da su njene dvije kćerke, Arijana i Linda sretne što je tako vitalna, podržavaju je u njenom hobiju, a tri unuka se hvale bakinim pohodima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije