Ediba Bakira Trbonja-Kapić dobitnica ordena najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva

Fena
Ediba Bakira Trbonja-Kapić dobitnica ordena najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva

Ediba Bakira Trbonja-Kapić dobitnica je ordena počasne pripadnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva.

Uime kraljice Elizabete II, orden dobitnici danas je uručio ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field na ceremoniji održanoj u rezidenciji britanske ambasade u Sarajevu. Među brojnim zvanicama, tom činu su prisustvovali predstavnici državne i federalne vlasti u Bosni i Hercegovini, Gradske uprave Sarajeva, članovi porodice počasne dobitnice, prijatelji i radne kolege.

Ambasador Field je nakon uručenja izjavio novinarima da orden odlazi u prave ruke, uposlenici britanske ambasade u BiH, zbog njenog neumornog, dugogodišnjeg i predanog rada u Ambasadi, kao i nesebičnog zalaganja u interesu građana dviju zemalja, Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

Po Fieldovim riječima, prestižno priznanje dobitnica je zaslužila i zbog neumornog angažmana na unapređenju odnosa dviju zemalja, humanitarnog rada i sveukupnog posla koji zahtijeva veliku energiju a ona ga obavlja srcem i željom da usreći sugrađane. Njemu je velika čast, kazao je, što može uručiti takvo priznanje Edibi Bakiri Trbonja-Kapić, „ženi dugog imena“ koje sticanjem počasnog ordena postaje još bogatije novom odrednicom.

Dobitnica je izjavila da je privilegija raditi u okruženju kakvo je britanska ambasada, s ljudima i stručnjacima koji, osim što savjesno rade njihov posao, svakodnevno rade i na dobrobiti Bosne i Hercegovine.

Rad i trud se isplate, po njenim riječima, jer na kraju rezultiraju zadovoljstvom.

Priznanje koje joj je ukazano od kraljice Elizabete II, Ediba Bakira Trbonja-Kapić smatra velikim postignućem u smislu njenog rada i učešća u zajedničkom trudu britanske ambasade na unapređenju života građana.

Orden počasne pripadnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (Member of the Most Exellent Order of the British Empire - MBE) kraljica Elizabeta dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad od značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ediba Bakira Trbonja-Kapić je rođena u Stocu, u Bosni i Hercegovini, te posljednjih 12 godina radi u britanskoj ambasadi kao šefica kabineta ambasadora te zemlje u BiH. Prije toga je radila za Evropsku uniju, Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini.

Red Britanskog Carstva je britanski viteški red koji je uspostavio kralj George V 1917. godine s ciljem da oda priznanje ljudima koji su služili na neborbenim pozicijama tokom Prvog svjetskog rata.

Danas je vođa Reda kraljica Elizabeta II i ona je lično odobrila dodjelu ovog priznanja na preporuku premijera koji je djelovao po savjetu Odbora za dodjelu priznanja čiji su članovi viši civilni službenici i nezavisni eksperti.

Dok je danas dodjeljivao ovo veliko priznanje uime kraljice Elizabete II, ambasador Mathew Field je izjavio da mu je izuzetna čast uručiti ga baš Edibi čije su zasluge istaknuli i raniji ambasadori Velike Britanije u Bosni i Hercegovini u video porukama emitovanim za vrijeme ceremonije u rezidenciji britanske ambasade.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije