Duraković: Presuda Holandiji je uvreda za sve žrtve genocida u Srebrenici

E. H.
Duraković: Presuda Holandiji je uvreda za sve žrtve genocida u Srebrenici
AA / Ćamil Duraković

Vrhovni sud Holandije donio je danas presudu prema kojoj je ova zemlja proglašena krivom za smrt oko 350 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana

Bivši načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković za Radiosarajevo.ba kazao je da se radi o sramotnom političko-pravnom licitiranju brojevima stradalih u srebreničkom genocidu.

Ovo je uvreda za sve nas koji smo preživjeli. Posebno za porodice koje su dugo godina vodile ovu pravnu bitku, a u samom startu od strane Holandije imamo pokušaj eskiviranja bilo kakve vrste odgovornosti. Čak su se i pozivali na imunitet koji im je navodno zagarantiran Poveljom UN-a. Očito je nakon toga je izmijenjena priroda pravnog slučaja pa je to svedeno na minimum od 350 osoba“, kazao je Duraković.

Dodao je da i u prvom stepenu presude bila je donesena eksplicitno politička odluka.

„ Sve se ovo dešava na savremenom Zapadu koji mi tretiramo kao temelj demokratskih vrijednosti. Nažalost u prvom stepenu smo već vidjeli da ta presuda je na jedan način izrugivanje žrtvama jer se govori o procetima odgovornosti za nečiju smrt. A čak neki vojnici su svjedočili ubistvima i silovanjima u julu 1995. godine. Ista ta Holandija i pored živih svjedoka odluči da su istjerivanjem tih ljudi iz baze odgovorni za njihovu smrt u procentu od 30 posto“, naglasio je Duraković.

Prema njegovim riječima, teško da ćemo svjedočiti većem izrugivanju porodicama i preživjelim.

Holandija na ovaj način pokušava oprati svoju savjest na način da poručuje 'evo malo ćemo im zadovoljiti, ali da ne bi bili mi odgovorni'. Mislim da je to odraz današnje međunarodne zajednice da nakon 24 godine od genocida u Srebrenici još uvijek nemamo odgovorne pored onih koji su izvršavali. UN je rekao da je Srebrenica najveća mrlja čovječanstva, a onda čine sve da ne dođe do katarze i to je odraz međunarodne zajednice. Jasno je zašto počinioci kriju svoj zločin, ali ovo je sramotno“, zaključio je Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije