Vijeće Europe: Dunja Mijatović kandidatkinja za poziciju komesara za ljudska prava

Radiosarajevo.ba
Vijeće Europe: Dunja Mijatović kandidatkinja za poziciju komesara za ljudska prava
Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija ušla je u drugi krug kandidata za poziciju komesara za ljudska prava Vijeća Europe.

Kandidati za komesara za ljudska prava Vijeća Europe su i slovenski ministar pravde Goran Klemenčić te francuski političar i pravnik Pierre-Yyes Le Borgn.

Ovo je prvi put da Bosna i Hercegovina ima kandidata u drugom krugu za ovu ili bilo koju poziciju slične važnosti u Vijeću Europe ili inače na nivou međunarodnih organizacija.

Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope bit će imenovan na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u januaru 2018. godine u Strazburu, a razgovori s troje kandidata bit će obavljeni na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Europe koja će biti održana 12. decembra u Parizu.

Izabrani kandidat će funkciju preuzeti od sadašnjeg komesara Nilsa Muižnieksa 1. aprila 2018. godine.

Komesar za ljudska prava je nezavisna i nepristrasna pozicija koju je Vijeće Europe uvelo 1999. godine radi promocije svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 zemalja članica Vijeća Evrope. .

Dunja Mijatović je predstavnica OSCE-a za slobodu medija, te od 2010. prati slobode medija u svih 50 zemalja OSCE-a, uključujući BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije